ELS VEÏNS LAMENTEN QUE ELS RECONEIXEMENTS NOMÉS VINGUEN DE FORA

El Cabanyal suma un nou suport en la defensa del seu patrimoni

2012-04-13Publicat per: L'Informatiu
A l’espera d’una resposta per part dels tribunals sobre l’ampliació de l’Avinguda Blasco Ibáñez, l’històric barri valencià continua deteriorant-se de forma preocupant. Una situació que l’ha fet entrar de ple en la Llista Roja de l’associació Hispània Nostra
La degradació del Cabanyal és cada vegada més preocupant. Una dura realitat davant la qual els seus veïns fa anys que lluiten, en busca de suport i reconeixement per tal de tornar al barri l’esplendor d’èpoques passades. Així, ja han rebut l’espenta d’associacions com la prestigiosa organització nord-americana World Monuments Fund; o la d’Hispània Nostra, la qual va incloure ahir el barri en la seua Llista Roja de patrimoni en perill de destrucció.

D’esta manera, el barri del Cabanyal-Canyameral va ser inclòs en el llistat d’esta associació destacada en la defensa i salvaguarda del patrimoni cultural espanyol. En el llistat s’arrepleguen tots aquells elements del Patrimoni Històric nacional que es troben sotmesos a risc de desaparició, destrucció o alteració essencial dels seus valors.

Des de l’Associació de Veïns lamenten el “haver de rebre l'enhorabona des de fora de la nostra ciutat”, davant “la incomprensió dels qui la governen”.

Des d'Hispània Nostra es considera que el barri està en situació de risc per la deterioració progressiva i, per descomptat, per l'amenaça de destrucció d'habitatges i estructura urbana que suposa el projecte de prolongació de l'Avinguda Blasco Ibáñez a través del barri.

Esta inclusió suposa un nou reconeixement a la lluita dels veïns. Però, a pesar d’això, des de l’Associació de Veïns lamenten el “haver de rebre l'enhorabona des de fora de la nostra ciutat”, davant “la incomprensió dels qui la governen”. Una postura a la que es va sumar Amadeu Sanchis, portaveu del grup municipal d’EUPV. Per al regidor, els darrers 11 anys “en els quals el PP ha intentat perllongar l'avinguda Blasco Ibáñez a costa de la trama urbana del barri, no solament han suposat una reacció contrària d'una bona part de la societat valenciana sinó que, a més, és contestada també en l'àmbit nacional i internacional”.

En la mateixa línia, el portaveu del grup municipal del PSPV, Joan Calabuig, va manifestar que la inclusió en la Llista Roja d'Hispània Nostra és un toc d'atenció sobre la degradació que pateix el barri. El regidor, a més, va plantejar que és urgent que l’alcaldessa, Rita Barberá, inicie una actuació immediata en el barri que passe pel desbloqueig de les llicències als ciutadans que vulguen rehabilitar les seues cases i els seus negocis per tal de reactivar l'economia en la zona. “Els veïns i veïnes tenen dret a viure amb unes condicions de qualitat que en aquests moments l'Ajuntament no garanteix”, va afegir