Un raig de llum sobre el Cabanyal

2012-03-08Publicat per: L'Informatiu
La bona predisposició de l'alcaldessa Rita Barberá perquè el barri es convertisca en un enclavament universitari, sense realitzar alhora una defensa del seu pla d'enderrocament de part del Cabanyal, és interpretada amb optimisme pels actors socials.
Entre l'acord i la disconformitat hi ha una fina línia. Només un xicotet matís pot a voltes fer aflorar les diferències. Respecte al fet de fer amb El Cabanyal, el barri mariner de València, aquells que n'han parlat han introduït molts matisos, encara que n'hi ha un de notable, que impedeix immediatament tot enteniment. I té forma d'avinguda.

Amb la conveniència de trencar la trama del barri o no, amb l'execució inamovible o no, s'han acabat immediatament nombroses disputes sobre què fer amb El Cabanyal. Tantes, que l'enclavament ja fa´més d'una dècada només alterat pel pas del temps, la degradació i la puntual mà destructora de l'ajuntament accelerant-la ocasionalment via enderrocaments.

Per açò, pel fàcil que era trencar la possibilitat de diàleg amb els veïns que volen regenerar el seu barri independentment d'avingudes, i les innombrables vegades que s'ha fet, ahir va ser notícia no solament que Rita Barberá mostrara una bona predisposició a una actuació que insuflarà de vida al Cabanyal, sinó que alhora evitara esmentar si l'actuació es realitzaria independentment o no de l'enderrocament de part de l'enclavament per a fer una avinguda, com sempre va desitjar.

Barberá va agrair que els suggeriments de les universitats no foren "d'urbanisme" i va afegir que en el seu "plantejament del barri" no es contemplen més que finques de VPO de quatre pisos

"Em sembla magnífica qualsevol oportunitat que puga arribar de la mà de suggeriments tan interessants, que suposen renovar la vida del barri" va respondre Barberá a les preguntes dels periodistes que li van consultar, en el marc d'un acte al costat dels rectors de les universitats valencianes, per la proposta presentada des de la UPV i la UV que s'establiren en el barri residències universitàries.

El matís, però, es va fregar. Barberá va agrair que els suggeriments de les universitats no foren "d'urbanisme" i va afegir que en el seu "plantejament del barri" no es contemplen més que finques de VPO de quatre pisos. No obstant açò, el terme avinguda no es va citar en cap moment i, potser com a deferència, ningú que valorara les seues paraules tampoc ho va fer.

Des de l'Associació de Veïns Cabanyal-Canyamelar celebraven ahir tant l'interés mostrat pels rectors les universitats com "el bon acolliment, que pel que sembla ha tingut la proposta en la Sra. Barberá, que ha manifestat la seua disposició a col·laborar i facilitar el projecte". A més, en un gest de complicitat, van recordar que "sempre hem dit que únicament de la mà de l'Ajuntament de València serà possible la rehabilitació i regeneració del nostre barri", encara que tampoc van deixar d'apuntar que seran "mesures com esta" les que faran que el barri "isca de la llarga letargia hivernal al que s'està veient sotmés".

Per la seua banda, el portaveu del grup municipal socialista, Joan Calabuig, a més de recordar que una mesura similar ja anava inclosa en el seu pla per al barri, va valorar com "molt positiu" el que en la seua opinió és "un canvi de caràcter" de l'alcaldessa pel que fa a El Cabanyal. "El projecte que plantejava s'ha demostrat inviable", va assenyalar, encara que es va mostrar predisposat a "promoure un clima de serenitat, sense vencedors ni vençuts, que permeta la reactivació econòmica, la creació d'ocupació i l'eradicació dels focus de degradació que perjudiquen la convivència en el barri".