Un full de ruta per a recuperar el Cabanyal

2012-01-23Publicat per: L'Informatiu
El dia en què Rita Barberá anunciava que es trobava en negociacions amb el govern de Mariano Rajoy per reprendre el seu pla de desmembrament del Cabanyal, Joan Calabuig presentava una moció per rehabilitar el barri a través de 10 propostes concretes i al mateix cost que el pla de l'alcaldessa.
Dijous passat es feia pública la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) que reiterava la legalitat amb què el Ministeri de Cultura socialista paralitzà el pla de destrucció del Cabanyal promogut per Rita Barberá. Ni tan sols 24 hores tardà l'alcaldessa de la capital en anunciar que recorrerà la sentència, i això que esta tàctica d'interposar recursos contra les sentències desfavorables als seus interessos ja ha estat posada en marxa en altres ocasions i sense èxit. Un recurs a priori innecessari, perquè, segons les declaracions de l'alcaldessa el mateix divendres, el seu equip ja s'ha posat en contacte amb el nou ministre de Cultura, Jorge Wert, per recuperar el pla d'enderrocaments aturat pel govern de Zapatero.

Quasi alhora, l'oposició socialista a l'Ajuntament de València presentava en roda de premsa una moció amb què pretén rehabilitar el barri aprofitant els recursos econòmics que el consistori té reservats al pla destructor de Barberá. El pla contempla 10 mesures molt concretes amb els que capgirar la degradació actual del barri sense renunciar a la seua estructura tradicional. En relació a esta moció, que el seu grup municipal presentarà al proper ple de l'ajuntament, Joan Calabuig, portaveu del PSPV, afirmà divendres que “l'única cosa que pot assegurar el futur del barri és un espai de diàleg per a rellançar l'activitat de rehabilitació, de reforma i millora i de potenciació del seu comerç i no cants de sirena que després tenen com a conseqüència l'empitjorament de la qualitat de vida dels veïns i veïnes”.

Calabuig proposa destinar els 9,3 milions que costaria la construcció de l'avinguda a projectes d'equipament i rehabilitació

Entre les mesures que inclou la moció, es troba la petició al govern valencià de derogar la Llei 2/2010, un fet que comportaria deixar sense efecte la circular municipal 1/2010, que suspenia cautelarment l'atorgament de llicències de rehabilitació i d'obertura de nous comerços al barri. Així mateix, durant la seua intervenció, Calabuig va anunciar que una altra de les propostes d'acord serà “aprovar projectes de rehabilitació, equipaments, urbanització i regeneració urbana necessaris, per un import de 9,3 milions d'euros”, la mateixa quantitat que Barberá té reservada per a construir l'avinguda que, segons els informes del ministeri de Cultura, desmembraria el barri. “Alhora, ens agradaria que s'incrementara el pressupost municipal de 3.800.000 euros previstos per al Cabanyal en altres dos milions d'euros, destinant ambdues quantitats a projectes de rehabilitació i revitalització del barri”, indicava el portaveu socialista.

Crítiques a Barberá
Calabuig no dubtà a l'hora de criticar la gestió que Barberá ha fet del barri durant els seus 20 anys de govern, però, sobre tot, de les seues darreres decisions. “Estan gastant diners en una activitat tan poc productiva com comprar edificis per a tapiar-los o derrocar-los en un moment en el qual hi ha 70.000 aturats, mentre tenim un barri magnífic que podria generar activitat econòmica i de treball amb l'import destinat a la compra d'habitatges i, per contra, segueix abandonat”, assenyalava. Segons el regidor del PSPV-PSOE, l'Ajuntament hauria disposat de “nombrosos mecanismes de gestió i finançament” per a equipar el barri que no hauria aprofitat, com el conveni signat amb el govern central per a la rehabilitació d'habitatges.

Quant a la sentència que es va donar a conèixer dijous passat per part del TSJM i el recurs que immediatament anuncià Barberá, Calabuig destacà que “si el que pretén Barberá és tenir l'esperança d'una victòria pírrica amb un govern que retire eixa ordre, la conseqüència serà dolenta perquè tornarem a estar debatent assumptes que no són l'element central del que preocupa a aqueix barri en aquests moments. Serà una nova excusa per a continuar amb els anys de paralització”, criticà.


10 propostes per rehabilitar el barri
1) Sol·licitar a la Generalitat Valenciana la derogació de la Llei 2/2010 d'abril, deixant també sense efecte la circular municipal 1/2010 sobre suspensió cautelar en l'atorgament de llicències, iniciant-se una campanya informativa als veïns sobre les ajudes previstes en el conveni signat amb el Govern d'Espanya, animant a la rehabilitació dels seus habitatges i facilitant la tramitació administrativa.

2) Encarregar a l'equip redactor del PEPRI del Cabanyal, l'adaptació del pla a l'Ordre del Ministeri de Cultura.

3) Iniciar gestions amb el Govern Central per a, en la línia del conveni sobre rehabilitació vigent, acordar noves actuacions finançables al Cabanyal.

4) Iniciar les gestions necessàries per a promoure projectes i actuacions que permeten utilitzar les línies d'ajudes previstes al PEVR.

5) Procedir a la rehabilitació i reposició d'habitatges en els edificis i solars de propietat pública per a restablir la trama urbana del barri.

6) Aprovar projectes de rehabilitació, equipaments, urbanització i regeneració urbana necessaris per un import de 9,3 milions d'euros, d'acord amb la reserva pressupostària prevista per al bulevard Sant Pere. Al seu torn, incrementar el pressupost municipal de 3.800.000 euros previstos per al Cabanyal en altres 2 milions d'euros, destinant ambdues quantitats a projectes de rehabilitació i revitalització del barri.

7) Aprovar en col·laboració amb els comerciants del barri un Pla de revitalització del comerç.

8) Encarregar a la societat Pla Cabanyal l'execució dels projectes d'edificació prevists en el PEPRI, que permetria recuperar teixit social i població en la barri, acollint-se a les subvencions per a VPP del PEVR.

9) Programar la construcció dels equipaments culturals, socials i educatius previstos al PEPRI en més de 60 actuacions puntuals perquè puguen ser executats en un termini màxim de 8 anys. També programar la construcció dels aparcaments necessaris per als veïns a construir sota el viari públic o en planta, sense que en cap cas modifiquen la trama urbana.

10) Crear una Comissió per al compliment i desenvolupament d'aquest Pla d'Actuació amb entitats, veïns, comerciants, experts, grups de l'oposició, amb representants del govern municipal, autonòmic i estatal, com a garantia de col·laboració i participació.

Moción de los Socialistas Valencianos: http://www.pspv-psoevalencia.org/mociones/11285/