Una nova sentència avala la paralització de l'espoli del Cabanyal

2012-01-20Publicat per: L'Informatiu
El govern de Zapatero va actuar d'acord amb la legalitat al barri del Cabanyal. Així ho explica un nou auto que ratifica les competències de l'Estat i aprova la decisió de detindre els enderrocaments de l'alcaldessa. Malgrat això, l'arribada del PP al govern central obri una possible via als desitjos de Barberà.
Els tribunals tornen a oposar-se a la política de Barberà al Cabanyal. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) avala la decisió del Ministeri de Cultura de paralitzar els enderrocaments al barri del Cabanyal-Canyamelar. Aquesta nova resolució del TSJM surt en resposta a la demanda que va realitzar l'Ajuntament de València en febrer de 2010 per anul·lar l'ordre aprovat per Ángeles González Sinde, que va detindre el Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (Pepri) del barri.

La sentència del 12 de gener no fa més que reafirmar la potestat de l'Estat per damunt de l'Ajuntament i de la Generalitat en tractar-se d'un patrimoni de conjunt històric declarat Bé d'Interés Cultural (BIC). Eixe fet va permetre el Ministeri de Cultura concloure que el pla urbanístic suposava un espoli al patrimoni. A més, el TSJM confirma la validesa del treball del Ministeri, que va reunir nombrosos informes d'experts i institucions, i manifesta que, contràriament al que afirma el PP valencià, Ajuntament i Generalitat van ser escoltats.

Malgrat aquesta nova sentència que dóna una bombolla d'oxigen a Salvem el Cabanyal, el canvi de poder al govern central afluixa els seus ànims. Amb la cultura a mans de José Ignacio Wert és probable que eixes competències que té el ministeri sobre el barri puguen ser utilitzades en benefici dels desitjos de Rita Barberà. De fet, l'alcaldessa de València ja va anunciar ahir que l'Ajuntament recorrerà l'aute del TSJM i que està treballant amb el govern estatal “per a portar endavant el Pla com més prompte millor”. Per les declaracions de Barberà, la seua estratègia és que el govern de Rajoy retire el recurs d'inconstitucionalitat interposat per l'executiu de Zapatero contra la llei autonòmica que autoritzava totes les actuacions del Pepri.

Davant la decisió judicial, la Plataforma Salvem El Cabanyal feia al seu web “una crida al consens social i que l’Administració Local convoque una reunió a totes les parts interessades” per a replantejar el futur del barri. Per això, instava el govern municipal a arribar a un diàleg amb els veïns, els partits polítics, i altres forces socials i sindicals de la ciutat. Al mateix temps, des de la Plataforma es recordava la seua aposta per la rehabilitació, “que crea llocs de treball de forma immediata”, en comptes de l'expropiació, “que li costa diners a l’Ajuntament i en retarda la solució”.

Per la seua banda, el portaveu del grup municipal socialista, Joan Calabuig, va considerar l'aute del TSJM “una nova oportunitat per a promoure el diàleg i aconseguir un ampli acord que permeta rellançar el barri del Cabanyal”. El regidor va destacar la necessitat de posar fi a la paralització de més de vint anys i va exposar que “és evident de nou que el projecte plantejat per Barberà no té cap fonament”.

El portaveu del grup municipal d'EUPV, Amadeu Sanchis, també va apostar pel diàleg i per “rehabilitar la trama urbana, recuperar l'economia i la vida social”. A més, el regidor va exposar que al llarg d'aquests dos anys “l'equip de govern del PP, i especialment Barberà, s'han entossudit a mantenir una batalla legal contra una decisió dels tècnics del Ministeri de Cultura avalada per la pràctica totalitat d'institucions que tenen com a objecte la conservació del nostre patrimoni”.