El Cabanyal i la democràcia

2003-09-23Publicat per: Levante
Em sembla que tots deuen saber ja la situació que des de fa anys pateix el barri del Cabanyal-Canyamelar: absència d'inversions, falta de servicis públics, abandó..., a això cal afegir l'establiment consentit d'un centre comercial de venda de droga.

Tot el món es pot imaginar com de dur deu ser viure esta situació amb la degradació social i la desmoralització cívica que comporta. Dic imaginar perquè, per a conèixer-ho, u ho ha de viure i, en este cas, la realitat supera la imaginació.

La tàctica s'utilitza des de fa temps per a trencar la força moral dels qui s'oposen a interessos especulatius en l'urbanisme i l'estan utilitzant amb totes les seues forces contra els ciutadans i les ciutadanes del Cabanyal i, molt especialment, contra l'organització que millor ha sabut lluitar per la defensa del barri.

Des de 1998 algunes persones s'han posat en contacte amb nosaltres per a contar-nos casos pareguts arreu del món. Per exemple, un arquitecte dels Estats Units que va col·laborar amb la Plataforma Salvem el Cabanyal, Kyle Brooks, ens va contar un cas de Nova Orleans. La història fa referència a un barri perifèric d'eixa ciutat que, per allà l'any 1930, amb el creixement urbà, s´havia convertit en objecte de desig d'alguns inversors. Amb la col·laboració de l'administració canvien l'ordenació urbana del barri. Els veïns s'oposen, però davant d'esta resistència comença el procés: Els agents econòmics compren algunes vivendes que són llogades o cedides (com a obra de caritat?) a famílies marginals de raça negra. Famílies a les quals no se'ls dóna cap oportunitat ni mitjans per a eixir de la situació de marginalitat. En menys de 15 anys van aconseguir trencar la cohesió social del barri. El barri estava brut, abandonat, s'anaven buidant les cases...

Si tenim en compte tot el que hem exposat fins ara i analitzem els resultats de les eleccions al Cabanyal estarem en condicions d'interpretar-los des d'una perspectiva social.

En 1999 el PP tingué al Cabanyal-Canyamelar 4.857 vots. En el 2003 n'obtingué 4.911, ¡54 vots més que en les anteriors!

Amb tota l'obstinació, amb tota la força i les males arts que s'han usat per a acabar amb la voluntat dels habitants del barri. Amb tota la degradació urbana induïda i consentida, no han passat mai de ser el 45 per cent dels vots (recorden que la mitjana de la ciutat és del 52%). No obstant això, han continuat tensant la situació, han anat a més, no es tracta només de degradar la zona afectada per la suspensió cautelar, la degradació urbana afecta tot el barri i tot això per voler eliminar la capacitat de resistència dels seus habitants. Tot per 54 vots més... I en acabat van dient que arrasen!

Si són demòcrates han de tindre en compte que la democràcia es fonamenta en tres pilars: l´executiu (govern), el legislatiu (corts) i el judicial (tribunals). Una majoria de vots en unes eleccions, encara que siga absoluta, i no és el cas del Cabanyal, no legitima ningú per a anar contra la legislació vigent. I no tenen més remei que acceptar-ho si no és que es proposen eliminar el Poder Judicial.

Faustino Villora - Salvem el Cabanyal.