Es frenen les expropiacions al Cabanyal

2002-02-05Publicat per: El Temps
Un acte del Tribunal Superior de Justicia valencià ha suspès qualsevol enderrocament en un àrea d’especial protecció al Cabanyal-Canyamelar, barri de València amenaçat pels plan urbanístics de l’Ajuntament del PP. El fet ha estat considerat como una primera victoria per les organitzaciones veïnals, que reclamen un veritable pla de rehabilitació
“Una victoria de la legalitat davant de l’arbitarietat amb què l’Ajuntament gestiona l’urbanisme, el triomf de l’estat de dret sobre el caciquisme”. Així és com defineix Josep Lluís Ramos, advocat de la Plataforma Salvem El Cabanyal-Canyamelar, l’acte dictat aquest pasta 29 de gener per la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justicia valencià i que, com a mesura cautelar, atura el procés d’expropiaciones previst en el pla espècial d’intervenció en aquest antic poble de pescadors i ara barri de la Ciutat de València. La suspensió s’estableix mentre no es resolguin de manera definitiva els recursos que en el seu moment es varen presentar contra el Pla Especial de Reforma Interior (PERI) del Cabanyal-Canyamelar (cosa que pot trigar de dos a sis anys).

Aquest pla urbanístic aprovat per l’Ajuntament del PP pretén perllongar l’actual avinguda de Blasco Ibáñez fins al mar, una actuació que partiria bruscament per la meitat un barri catalogat com a Bé d’Interés Cultural (BIC), que trencaria la seva trama urbana i que enderrocaria 1651 vivendes. Des que es van fer publiques les intenciones de l’Ajuntament s’ha anat bastint una decidida oposició veïnal que ara, per fi, troba motius per a una –prudent- celebració.

Aquest acte fonamenta la suspensió de les expropiaciones –fet, d’altra banda, molt poc usual en aquesta mena de casos- en “la preservació d’un bé declarat d’interès cultural” que, cas de no aturar-se el Pla, quedaria afectat de manera irreversible encara que finalmente prosperessin els resursos interposats en contra seva (nou, en total, realitzats per la Federació d’Associacions de Veïns, Salvem el Cabanyal-Canyamelar, Pavimar, PSPV i particulars).

La resolució judicial ha estat rebuda amb molta satisfacció pels veïns, que consideren que encara que afecti una àrea reduïda, pot comportar pràcticament la “mort definitiva” de la perllongació. Tot seguit, a més, els veïns han llançat reiterades ofertes de diàleg a l’alcaldesa Rita Barberá per tal de pactar un pla de rehabilitació consensuat, sense perllongació.

Tanmateix, a Barberà –qui sembla haver fet de la perllongació de l’avinguda una aposta personal- li ha faltat temps per declarar que encara que els tribunals bloquegin la part central de les obres, pensa tirar endavant amb la resta. Així mateix, ha afirmat que la resolució “anira en detriment del propietaris de les vivendes d’aquesta zona, que patiran un deteriorament progressiu”. Malgrat l’amenaça, els veïns anuncien que l’acte els ha estat un resulsiu per continuar “treballant per la rehabilitació del barri”.