Una nova destralda

2001-06-03Publicat per: Levante
Sembla que els interessos que manen a l’ajuntament de València emparats en la majoria absoluta del PP, estan decidits a destrossar una part mès de la ciutat. Uns districtes fins fa poc ignorats han despertat l’avaricia dels especuladors i aquests han pitjat l’accelerador: cal destruir de seguida els barris del Cabanyal-Canyamelar per tal de poder «reconstruir-los» ràpidament. Tot abans que els votants reaccionen, els traguen del poder i es perda l’oportunitat de fer el gran negoci.

Perquè un dia la granera dels vots escombrarà de l’ajuntament la trista tropa de rapinyaires que s’hi han installat. Però el mal ja estarà fet. Les ciutats no són com el saló de casa, on les reformes es fan i es desfan tantes vegades com vulguem. Les ciutats són projectes de llarga durada. Les directrius preses avui condicionaran el seu desenrotllament durant segles. Però els especuladors, i els seus polítics a sou, nomès veuen els guanys immediats i «qui vinga darrere, que arree».

Una de les aherracions urhanístiques ja antigues que patim els ciutadans de València ès l’apertura de l’avinguda dita de l’Oest que porta, encara!, el nom de l’alcalde franquista que la impulsà. Aquella operació va partir en dos el cor de la ciutat, va destruir molts capitols de memòria i condemnà a la marginació el barri de Velluters. Es construïren finques massa altes, d’esquena al barri anterior, on habitaren uns veïns sense arrels. Un desastre urbanístic, cultural i social d’enormes proporcions que encara cueja. Doncs aixó mateix s’està volent repetir al Cabanyal. La prolongació, absurda, de Blasco Ibàñez tallarà en dos els barris marítims. Els separarà, no unirà, perquè l’urhanisme tradicional s’ha anat fent en paral·lel a la costa i el projecte de la dreta que governa València està pensat d’oest a est. Serà, a mès d’un negoci brut, un colp contra la raó, la cultura, la història i la societat valencianes. Una nova destralada. ¡Impedim-la!