LES AGRESSIONS POLICIALS VAN SER LA TÒNICA ALS ÚLTIMS ENDERROCAMENTS.

El Constitucional tomba per segona vegada l'estratègia del PP d'enderrocar El Cabanyal

2010-04-15Publicat per: L'Informatiu
El TC ha tornat a tombar una mesura legislativa de la Generalitat. Si primer va admetre el recurs d’inconstitucionalitat contra el decret-llei del Consell per a poder seguir enderrocant en el Cabanyal, ahir li va tocar a la llei que havia impulsat ad hoc per a evitar l’anterior paralització de l’alt tribunal.
Així, el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat interposat pel Govern espanyol contra la llei aprovada per les Corts el passat 24 de març que autoritzava el Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (PEPRI) del Cabanyal, un acord que produeix la suspensió de la vigència i aplicació dels preceptes impugnats des de la data d'interposició del recurs, divendres passat, per a les parts i des de la publicació en el BOE per a tercers.

L'alt tribunal, mitjançant una providència, va acordar admetre a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Govern contra la llei que avala el PEPRI, així com donar trasllat de la demanda i documents presentats al Congrés i al Senat, per conducte dels seus presidents, i a la Generalitat i les Corts Valencianes pel mateix procediment, perquè en el termini de 15 dies puguen personar-se en el procés i formular les al·legacions que consideren oportunes. De moment, i fins que decidisca el TC, els enderrocaments són il·legals.

Alhora, el TC acorda escoltar les parts sobre la possible acumulació d'este recurs al passat, fet que suposa que previsiblement l'alt tribunal resolga en una única resolució sobre tots dos.

Les Corts Valencianes van aprovar el passat 24 de març -amb els vots a favor del PP- la llei que autoritzava el PEPRI al Cabanyal que permetia executar l'ampliació de l'avinguda Blasco Ibáñez cap al mar passant pel barri de València.

Cotino va atacar el Govern central però no va dir res del TC malgrat haver admés a tràmit el recurs

Esta norma substituïa i derogava el Decret Llei que el Consell va publicar el passat 7 de gener -i que també havia estat recorreguda per l'executiu socialista davant del TC- en oposició a l'ordre del Ministeri de Cultura que declarava com a acte d'espoliació les actuacions derivades del PEPRI i, per tant, obligava a suspendre l'execució d'este projecte.

Tota l’oposició, així com els veïns del Cabanyal en contra de la prolongació, van celebrar la decisió del Constitucional i van apostar per la “rehabilitació sense enderrocaments”. Per la seua banda, el vicepresident tercer del Govern valencià i conseller de Medi ambient, Juan Cotino, va manifestar que “el recurs interposat pel Govern central respon a l'atac sistemàtic i frontal que el Govern de Zapatero realitza davant qualsevol projecte que supose un avanç per a la Comunitat”.

En un comunicat, Cotino va assenyalar que malgrat que “la pròpia Constitució arreplega que l'Estat Espanyol ha d'asseure's a parlar amb totes les comunitats autònomes”, el president del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, “s’ho salta a la torera” atès que des de la Generalitat li van sol·licitar “insistentment” que “se sente a parlar” amb els representants autonòmics “de diversos temes que afecten” a la Comunitat. “I ell respon amb atacs, negatives i bloqueig de qualsevol projecte que supose un avanç per a nostra Comunitat sense asseure's a negociar gens ni miqueta”, va reprovar el vicepresident. Dels possibles indicis d’inconstitucionalitat que ha vist el TC per admetre-ho a tràmit i paralitzar les obres no en va dir res.