EL BARRI S'INCLOU EN UNA LLISTA DE PATRIMONI MUNDIAL EN PERILL

El Cabanyal: més valorat a Nova York que a casa nostra

2011-10-06Publicat per: L'Informatiu
Els intents de demolir part del conjunt arquitectònic del barri del Cabanyal-Canyamelar han demostrat que l'alcaldessa de València no sap apreciar la seua riquesa. Així és reflecteix després que una fundació nord-americana reconega el seu valor cultural i el perill a què està sotmés com a conseqüència de la política municipal.
Costa de creure, però, a voltes, allò que més a prop tenim és el que menys valorem. El barri del Cabanyal-Canyamelar és un clar exemple d'eixe infravaloració per l'equip de govern. Els intents de l'Ajuntament de Rita Barberá de demolir part de les edificacions del barri per a prolongar l'Avinguda de Blasco Ibáñez fins al mediterrani continuen enfrontats amb molts veïns i valencians que es neguen a perdre aquest patrimoni cultural i arquitectònic. Ara, els nord-americans també s'hi uneixen.

Ahir es feia públic el reconeixement internacional del perill que corre el patrimoni d'aquest barri davant la política urbanística duta a terme des de l'Ajuntament. Després de l'ordre ministerial de paralització de les obres, la prestigiosa associació nord-americana World Monuments Fund (WMF) ha inclòs el barri del Cabanyal-Canyamelar dins de la seua llista World Monuments Watch 2012. La tasca principal d'aquest programa és la vigilància en defensa de monuments d'arran del món que es troben amenaçats de desaparéixer o de deteriorament.

“Anys d'abandó municipal i la manca de planificació urbana han deixat el districte en un estat vulnerable”. Així descriu aquesta fundació la situació que està vivint el barri des de fa anys i que posa en risc de destrucció part del teixit històric de la ciutat i edificacions considerades Bé d'Interés Cultural. Aquest ha estat el motiu pel qual s'ha introduït al barri en eixa llista, després que l'Associació de Veïns Cabanyal-Canyamelar presentara el març passat la documentació necessària per a optar a la nominació.

Amb la presència del barri en la llista que WMF publica cada dos anys, s'obté l'oportunitat de crear consciència social, fomentar la participació local i avançar cap a la innovació i la col·laboració. En el cas de València, aquesta crida d'atenció suposa donar un reconeixement de grau internacional a les reclamacions d'un barri que ha patit any rere any els interessos de Barberá. Al mateix temps, hauria de servir perquè l'Ajuntament es qüestionarà el plantejament urbanístic que s'ha aplicat en aquest fins ara.

Des de l'associació de veïns del barri, la incorporació del Cabanyal-Canyamelar al llistat és un privilegi i un benefici per a les seues reivindicacions davant els atacs consistorials. “Aquest fet farà que els ulls del món miren amb sorpresa l'amenaça que es centra sobre aquesta part de la ciutat de València, que comporta la desaparició de 795 edificis dels quals 261 estaven protegits fins que es va aprovar el PEPRI” (Pla Especial de Protecció i Reforma Interior), es comenta des de la direcció de l'associació veïnal.