El vía crucis del Cabanyal

2006-04-15Publicat per: Levante
L'altre dia vaig conèixer la decisió de les confraries de la Setmana Santa del Cabanyal -Canyamelar, això dels «poblats marítims» no m'agrada, referent al canvi dels itineraris de les processons.

La decisió, per elemental (no és agradable desfilar rodejats de violència, delinqüents, marginalitat i mala educació), no deixa de ser criticable. Perquè, on ha quedat la defensa de la tradició? tan forta en aquest món de les confraries de la Setmana Santa Marinera. On ha quedat la dignitat de la festa?, obligada per circumstàncies quotidianes a agafar itineraris alternatius. Hi ha gent que viu cada dia el que no podem aguantar durant una processó. On queda la solidaritat cristiana i la identificació de Jesucrist amb la injustícia i el patiment del poble?

Tots els del Cabanyal i del Canyamelar, tots, sabem que no és un fet casual i extraordinari el que està passant al barri. Que primer el focus principal estava al carrer Barraca, Progrés, Pescadors, Escalante, d'allí ja van emigrar les confraries de la Setmana Santa i els casals fallers. La intenció del govern municipal en aqueixos anys era trencar el «cor del Cabanyal»: la zona a la qual el TSJ havia declarat la prohibició de destruir cases. Està clar que la primera cosa que pensaren és: si trenquem el cor, tallem la vida. Però no ho pogueren fer.

El poder municipal ha canviat de parer: si no hem pogut amb el cor, anem per l'ànima, anem per l'origen del Poble Nou de la Mar, anem pels carrers dels Àngels i Sant Pere... i allí és on està instal·lat el focus de degradació i marginalitat més gran en aquests moments. Casualitat? Clar que no. És ací on han traslladat l'amenaça de demolicions, és ací on estan duent la droga, el sofriment, la marginalitat. Es ací on ens estan amenaçant directament.

Després de tants anys, de tants canvis, està demostrat que els problemes, la degradació va on, qui te l'obligació de governar i dirigir l'administració municipal en aquest cas el PP, decideix. L'enciclopèdia de l'especulació la segueixen a peus juntets. Tenint en compte que els regidors del PP deuen haver donat als confrares majors i a la junta major tot tipus d'ajudes i, també, una presència policial garantida, etc., etc., i, tot i això, resulta que les processons no passen per allí perquè es burlen d'ells i d'elles, doncs bé, tres consideracions vull fer:

1. Penseu en el mal que s'està fent al Cabanyal i Canyamelar amb el total consens dels que ens governen.
2. Si canvieu els itineraris, que no siga per a tota la vida, uniu-vos als que estan defensant que mereixem un barri sencer i rehabilitat i així prompte el Cabanyal i el Canyamelar començaran a eixir d'aquest malson que ja dura massa temps.
3. Tot el món sap que el Cabanyal rehabilitat, sense partir, sense destruir, és el futur i el millor barri de tota València. Només llavors la Setmana Santa Marinera serà la segona festa de la ciutat, amb tota la seua esplendor.