"EM VAN TIRAR A TERRA I EM VAN DESALLOTJAR"

Oltra diu que els desallotjaments en Cabanyal es van fer sense previ avís i es van convertir en una batalla campal

2012-12-18Publicat per: Europa Press
La portaveu adjunta de Compromís en les Corts Valencianes, Mònica Oltra, ha declarat este dimarts davant del jutge que els desallotjaments que van tenir lloc al barri valencià del Cabanyal el 6 d'abril del 2010 es van fer "sense previ avís" i ha lamentat que es van convertir "en una batalla campal". També ha dit que va sentir com l'Intendent de la Policia Local ha dit als seus companys: "primer a per polítics i després a per la resta".

Oltra ha descrit pas a pas la seua intervenció en els desallotjaments al Cabanyal davant del magistrat encarregat d'esta causa, que summa nou denunciants, huit denunciats, i dos persones amb la doble categoria, denunciant/denunciat per desobediència i atemptat a l'autoritat. Les declaracions per este procediment van començar este dilluns, i preveu que concloguen este dimecres.

En el procediment figuren com denunciants cinc policies locals, dos policies nacionals, la coordinadora d'EUPV, Marga Sanz, i la militant Esther Sanz. Alhora, com a denunciats figuren Oltra; tres membres de la Plataforma Salvem El Cabanyal --Faustino Villora, Ignacio Pascual i José Manuel Cuenca--; dos veïns; i dos agents de Policia Local. Amb la doble condició de denunciant/denunciat hi ha dos policies locals.

Hui li ha tocat el torn a Oltra, a qui s'acusa de desobediència. Ha narrat que es va presentar al barri valencià cap a les 9.15 hores, després que Villora li telefonara i li diguera que havien entrat excavadores al Cabanyal. Ha dit que va decidir acudir perquè volia impedir els enderrocs, ja que estos estaven prohibits segons l'ordre ministerial.

Ha explicat que quan va arribar al carrer Sant Pere, ja s'havia produït el primer enderroc, de manera que després es van separar per grups i el seu es va dirigir cap al carrer Vidal de Canyelles, on tindria lloc el segon enderroc. Allà ha dit que van romandre des de les 10.00 fins a les 13.30 hores aproximadament.

Oltra ha indicat que quan van arribar a este segon carrer, encara no havia cap cordó policial, i ha dit que van quedar-se allà en un ambient "bastant distés", ja que, de fet, ha posat com a exemple que els van portar barres de pa i van poder dinar. Cap a les 13.00 hores, "sense previ avís", ha reiterat Oltra, va sentir com l'Intendent de Policia Local comentava als seus companys: "primer a pels polítics i després a per la gent". Seguidament, ha indicat que va veure com els agents començaven a treure a polítics "de manera desproporcionada", ja que "alguns anaven enlaire".

"Jo pensava que això era una bogeria", ha assenyalat, i ha afegit que després la va agafar a ella per la pitrera un policia, qui la va tirar a terra i, com a conseqüència de la caiguda, es va colpejar al cap i es va commocionar. Ha dit que va interposar una denúncia per estos fets però que el jutjat la va arxivar ja que no va poder identificar l'agent que suposadament la va agredir. "A partir d'ací, tot es precipita i es munta una batalla campal", ha lamentat.

APLAUDIMENTS A OLTRA

"A mi ningú em fa cap requeriment verbal, em tiren a terra i em desallotgen", ha mantingut la diputada, qui després de ser preguntada per la fiscal si haguera desallotjat voluntàriament en el cas que s'ho hagueren demanat, ha dit que hauria de retrotraure's al moment dels fets per a respondre. Després ha afirmat que si Barberá --referint-se a l'alcaldessa de València-- "no haguera manat allà les excavadores, jo tampoc haguera anat", afirmació que arrancat aplaudiments d'assistents al judici.

Oltra ha explicat que després de la caiguda, es va aixecar però estava "molt atordida i commocionada". Seguidament, es va acostar un agent i li va dir: "la foto ja la tens, què fas ací encara?", i ella va respondre que no estava per la foto, si no perquè el que s'estava fent era "injust".

Després es van acostar a ella altres dos agents i la van ajudar a eixir. "Jo isc pel meu propi peu, recolzada. Jo vaig agafada d'ells i coixejant". Com a conseqüència de la caiguda ha indicat que li va estar fent mal la ciàtica "almenys un mes", però ha dit que no va anar al metge fins a l'endemà dels fets. "Va ser una imprudència per la meua part", ha asseverat. Oltra ha conclòs: "la nostra actuació ve motivada per la legalitat. Sóc autoritat des que jure el meu càrrec i jure complir amb l'ordenament jurídic, i això és el que vaig fer".

D'altra banda, prèviament a Oltra han declarat en la vista --de faltes-- cinc agents de Policia Local, tots ells denunciants llevat d'un, que tenia la doble condició --denunciant/denunciat--. Un d'ells ha assegurat que durant el desallotjament al carrer Vidal de Canyelles ha rebut una puntada de peu en els testicles per part d'un dels acusats, José Manuel Cuenca, i li va ocasionar una contusió testicular.

L'agent, qui ha indicat que va estar 15 dies amb un braguer i amb, fins i tot, dolor abdominal, ha assenyalat que va veure "molt clar" com li donava la puntada de peu l'acusat, i, és més, ha dit que després va poder identificar-lo l'endemà en unes fotos publicades en un diari.

Un altre policia que es va encarregar de desallotjar, entre d'altres, a Faustino Villora, ha narrat que este "ha començat a donar puntades de peu cap a darrere, com guitzes", ha dit. Ha dit que estes puntades de peu no li van fer mal, però si que va patir una estrebada muscular com a conseqüència del forcejament amb diferents persones.

D'altra banda, un dels agent que va intervenir en el desallotjament de Marga Sanz ha explicat que aquesta es va resistir "passivament" i "reculava caure". També ha asseverat que ningú la va pegar, que el seu company --l'Intendent-- no portava la porra --malgrat que ella diguera ahir que va rebre un cop dur, probablement d'una porra--, i ha dit que ella tampoc es va queixar de cap dolor.