Cabanyalers oblidadissos

2004-01-15Publicat per: Levante
Hi ha cabanyalers i canyamelers que han oblidat el pes tan important del seu poble en l’evolució de la ciutat de València. Són gent que prefereixen ignorar el volum de cultura, la importància de la seua història; les seues importantíssimes tradicions; la seua llengua viva i la seua economia. Gent que no sospesan la incidència que podria tindre en tot aqueix bagatge el pas de l’avinguda Blasco Ibáñez, el Bulevard de Sant Pere i totes les modificacions que ocasionaria tot això.
Si el Cabanyal perd la seua idiosincràcia, València perdrà també part dels seus fonaments com a ciutat encara amb uns forta personalitat única i europea. No hi ha a tota la costa mediterrània cap ciutat metropolitana com València que dispose d’un barri mariner com el nostre; un barri que és capaç d’ésser ell mateix, i tot això degut a l’orgull cabanyaler i canyameler.
El que no vulga obrir els ulls, que no ho faça,; però carregant-se’l, destruireu una part importantíssima del fet valencià; serà un altre poble, no serà el Cabanyal. Serà una cosa inconcreta. I us puc assegurar que, a més de perdre tradicions como la Setmana Santa o de perdre costums com el fet de viure en un barri de veïns que se relaccionen entre si, perdríem, i això ens pesaria a tots, vides humanes que no ho resistirien, a més a més de molts negocis familiars del barri que haurien de tancar davant l’embranzida de les multinacionals.
Si, possiblement més d’un se’n faria ric a costa de tot això. Possiblement, como sempre passa. Però mireu, si es tracta d’això, si no voleu saber que el progrés no significa destrucció, sinó respecte i recuperació de aleshores, endavant, poseu-vos en marxa, a guanyar diners a costa de les generacions que tant han treballat per aquest poble, esborreu la memòria del que som. Convertiu el vostre entranyable Cabanyal-Canyamelar en només una caricatura funerària. Acabeu amb l’essència de València com també ho va ser la Punta.
Rehabilitem el Cabanyal. No a la seua destrucció.