La resistència contra els enderrocaments del Cabanyal, a judici

2012-12-14Publicat per: El Triangle
Vuit persones, entre les que hi ha la dirigent de Compromís Mònica Oltra, compareixeran dilluns al jutjat després de ser acusades de diversos delictes per la policia arran de la seva oposició a la reforma del barri mariner de València
La mobilització ciutadana que durant anys s’ha portat a terme al Cabanyal de València en contra d’un macroprojecte urbanístic de l’Ajuntament de la ciutat, encapçalat per Rita Barberá (PP), arribarà als jutjats el proper dilluns. Vuit persones, entre les que hi ha cinc components de la plataforma Salvem el Cabanyal i la portaveu de Compromís a les Corts, Mònica Oltra, seran jutjades després de ser acusades per agents policials de desobediència, resistència a l’autoritat i lesions. Els fets es remunten al 6 d’abril de 2010, quan van començar a portar-se a terme els primers enderrocs emmarcats en el Pla Especial de Protecció i Reforma (PEPRI) impulsat per l’equip de govern de Barberá i que, entre d’altres aspectes, preveia la prolongació de l’Avinguda Blasco Ibáñez fins al mar, partint el barri mariner en dues meitats i enderrocant un total de 1.652 habitatges.

Activistes veïnals i polítics d’esquerra van mobilitar-se l’esmentat 6 d’abril de 2010 per intentar aturar, de forma pacífica, els enderrocaments. La tensió va anar augmentant i, finalment, agents policials van desallotjar amb força, segons la versió dels activistes les persones concentrades i es van tirar a terra fins a cinc habitatges. Malgrat les denúncies de lesions contra els policies, a l’hora de la veritat aquestes no han prosperat i només ho han fet les que van cursar els agents contra els activistes que van portar a terme la seva acció de desobediència deprés que una ordre del ministeri de Cultura, aleshores encapçalat per Ángeles González-Sinde (PSOE), establís com un “acte d’espoliació” el projecte urbanístic, fet que n’havia de suposar la paralització, com a mínim en l’àrea declarada Bé d’Interès Cultural (BEC).

La batalla al voltant de la reforma del Cabanyal s’ha prolongat més d’una dècada als jutjats i ara, segons membres de la plataforma opositora, ja només falta una sentència del Tribunal Suprem (TS) per impossibilitar uns enderrocaments que trencarien un barri i, sobretot, la seva configuració popular i de cases baixes. Si tira endavant, el projecte, una obsessió particular de Rita Barberá, quedarà mort i els jerarques municipals hauran de plantejar-se com a alternativa la rehabilitació dels habitatges, tal com defensen els veïns des de fa anys.