El Cabanyal exposa obres de Renau en mostra de rebuig del projecte municipal.

L’Ajuntament de Valéncia pretén prolongar l’avinguda Blasco Ibáñez

2000-04-15Publicat per: Levante
Vora 200 obres de Josep Renau integraran una exposiciá que entre el 12 de maig i el 4 de juny s’exhibirá en 11 vivendes del Cabanyal de Valéncia. L’objectiu és concienciar sobre «l’amenaça» que suposa la prolongació de l’avinguda de Blasco Ibáñez per al barri.
Una selecció de carácter retrospectiu és I’activitat central de les terceres jornades Cabanyal Portes Obertes, dedicades enguany monográficament al pintor, carteilista ¡ fotomuntador valenciá. La mostra, que estará oberta del 12 de maig al 4 de juny, es complementará per un cicle de conteréncies, taules redones i sessions audiovisuals, activitats promogudes conjuntament perla Facultat de Belles Arts de Valéncia, la Fundació Josep Renau, que aporta els fons, i la Plataforma Saivem el Cabanyal-Canyamelar.

La mostra, que té com a objecte conscienciar sobre –“amenaça” que suposa per als veïns del barri la decisió de l’Ajuntament de Valéncia de portar avant el projecte de prolongació de l’avinguda de Blasco Ibáñez fins al mar, van indicar, es podrá visitar durant els caps de setmana i passejar pels carrers de la zona per a conéixer la manera de viure del seus habitants.

L’exposició está dividida en huit séries de cartells i fotomuntatges que tan un recorregut cronològic per l’obra i les tendéncies de artista, des dels seus inicis en el camp de la publicitat i la seua obra política, fins a la producció cartellística per al cine i The American Way of Life (1949-1967).

La selecció es va presentar ahir al Parterre de Valéncia, on estan fent des de fa 21 dies una vaga de fam cinc membres de la plataforma Salvem el Cabanyal-Canyamelar. El president de la Fundació Josep Renau, Eliseu Climent, va explicar que la mostra és un homenatge a la figura d’aquest artista, que estaria “segurament huí ací, totalment present en aquesta lluita i participant en la vaga de fam”. Va afegir que ‘esperit de justicia de Renau “estaria entre nosaltres», perqué és «una barbaritat destruir el patrimoni cultural del Cabanyal».

Referéndum

A más, Climent va exigir a la acaldessa de Valéncia, Rita Barberá, un referéndum entre els veïns de la zona per a tractar exclusivament la qüestió va acusar a l’ajuntament d’haver sigut una «madrastra» per al barri, perqué «l’ha liquidat a poc a poc, deixant-lo sense pressupost ¡ quan ja está quasi desfet és quan el vol vendre”. Així mateix, va demanar a la directora general de Patrimoni de la Generalitat, Consuelo Ciscar, que dictamine un informe «negatiu de la possible destrucció d’aquest poble”.

El degá de la Facuitat de Belies Arts, Joan Llaveria, va apuntar que la situació del Cabanyal és un «problema cultural viu que afecta a la vivenda ¡ el desenrotllament”, i va afegir que la democrácia «ha de protegir la diversitat, la pluralitat ¡ els abusos, encara que moltes voltes és coartada pera que els interessos de rapinya d’uns pocs puguen sobre la qualitat de vida de grups importants de gent».