Defensors i detractors de la prolongació consensuen un full de ruta històric per al Cabanyal

2012-07-28Publicat per: FullQuatre
Des de Salvem el Cabanyal a l'associació favorable a la prolongació, Sí Volem, signen un comunicat conjunt on s'aborden els punts fonamentals sobre els quals obrir el diàleg pel futur del barri.

Totes les associacions comparteixen l'objectiu de dinamitzar el barri. Salvem El Cabanyal

El consens ha guanyat una batalla al Cabanyal mentre continua la guerra jurídica entre l'Ajuntament i els diferents agents socials contraris la prolongació de l'avinguda Blasco Ibáñez i la consegüent destrucció parcial del barri marítim. Diferents associacions de veïns del Cabanyal-Canyamelar han signat un document històric on consensuen, diferències a banda, els punts fonamentals sobre els quals hauria d'orbitar el diàleg entre totes les parts que permetera un futur millor per al barri.

En el document, signat per la Plataforma Salvem el Cabanyal, l'Associació de Veïns Sí Volem, l'Associació de Comerciants, Industrials i Professionals del Marítim (ACIPMAR) i per l'Associació de Veïns i Veïnes Cabanyal-Canyamelar, es proposen cinc punts per a "consensuar una ràpida regeneració, revitalització i dinamització del Cabanyal Canyamelar". D'aquesta manera, signat per totes les parts del conflicte, tant pels detractors del pla de l'Ajuntament com pels seus defensors, el text suposa tota una fita en la defensa comuna del barri, per la seua "regeneració", "revitalització", "rehabilitació" i "recuperació".

En el primer punt, les associacions signants proposen "lluitar contra l'existència de focus delictius en el barri" fonamentalment pel que fa al tràfic de drogues, que apareix de forma "més accentuada" en la zona afectada per la prolongació, a causa de la "situació d'abandó" en què es troben alguns immobles. Els signants insten l'Ajuntament i la Delegació del Govern central a "abordar conjuntament i regularment aquest problema.

En segon lloc, demanen "posar punt final a la degradació urbanística i social" que pateix el barri. "És necessària", afirmen, "una urgent neteja i atenció de carrers i solars", així com "un estricte control de totes les propietats que es troben deshabitades o ocupades". D'altra banda, consideren "igualment imprescindible" que aquestes intervencions "compten amb el degut suport dels servicis socials municipals" que donen suport a les famílies sense recursos que ocupen aquests immobles i que "estan en una fase d'arrelament i integració".

Tampoc obliden la necessitat de "posar en marxa un pla de rehabilitació de vivendes", que atrega nous veïns, iniciativa que ha de comptar amb les ajudes econòmiques "que preveu l'ajuntament", com també "les previstes en els convenis firmats amb altres administracions". Un objectiu per a l'assoliment del qual resulta "imprescindible l'alçament de la suspensió cautelar de llicències de nova planta, rehabilitació i d'activitats en les zones que no es vegen afectades" pel PEPRI, a les quals "obliga l'Ordre del Ministeri de Cultura, actualment en vigor".

Finalment, insten a posar en marxa "un pla per a dinamitzar, regenerar i potenciar el comerç del barri", i la búsqueda del "major consens possible" amb "la posada en marxa de taules de diàleg entre tots els agents implicats". Uns agents que ratifiquen la seua voluntat de "començar un camí que ens acoste a consensuar els punts en comú", per tal de "sumar, aconseguir un barri unit i digne fins que es trobe o es puga portar a bon terme la solució definitiva". Ara, després de la seua signatura, més a prop que mai, ja que prometen que no permetran que les seues diferències els dividisquen, a fi d'aconseguir, "entre tots, les millors condicions possibles per a afrontar el futur d'aquest barri i dels seus veïns".