L'AJUNTAMENT DE VALÈNCIA ADMET QUE EN PERMET EN ELS SEUS HABITATGES AL CABANYAL

Ocupacions i molèsties amb vènia institucional

2012-05-28Publicat per: otros
El reconeixement per part de l'Ajuntament de València de l'existència de 58 immobles de la seua propietat abandonats al Cabanyal i posteriorment ocupats sense cap impediment municipal, oficialitza la pràctica de l'assetjament immobiliari institucional practicat des de fa anys per l'equip de Rita Barberá en l'enclavament mariner, tantes vegades denunciat per part dels veïns.
Als Estats Units, es diu "blockbusting" —segons arreplega la Wikipedia— a la "pràctica emprada per empreses immobiliàries i promotors amb la finalitat de fomentar la venda de propietats en mans de blancs, sota la impressió que minories, concretament negres, estaven envaint els seus barris, abans totalment segregats". A Espanya, amb l'auge de la bambolla d'especulació immobiliària, es va anomenar "asustaviejas" el procés d'assetjament al qual els propietaris d'habitatges llogats en renda antiga, sotmeten els seus llogaters per a forçar-los a abandonr els seus habitatges i així poder llogar-los amb una renda actualitzada.

Tant un cas com l'altre, podrien denominar-se com "assetjament immobiliari". En tot cas, allò que uneix a ambdues definicions és que l'autoria s'atribueix a subjectes privats, ja siguen particulars o empresarials. El que sembla més difícil és trobar un terme aplicable al mateix assetjament generat per l'administració, ja que no se li pressuposa esta acció i sí en canvi la protecció dels veïns. Però, en cas de trobar-ne el terme, sembla que seria l'adient per definir a l'acció de l'ajuntament de Rita Barberá amb els immobles propietat de l'ajuntament en el barri del Cabanyal, un enclavament sobre el qual és conegut el seu desig de derrocar-lo parcialment per a construir sobre les cendres noves edificacions. Un pla al qual molts veïns es resisteixen des de fa més d'una dècada.

És “immoral” que un Ajuntament “manipule les persones que viuen en situació dramàtica amb finalitats partidistes”, va dir la regidora socialista Pilar Calabuig

Així ho va denunciar ahir el grup municipal socialista en l'Ajuntament de València, que a través de la seua regidora, Pilar Calabuig, va assegurar que el consistori reconeix l'existència de “58 cases ocupades” en el barri del Cabanyal-Canyamelar que són propietat municipal, de AUMSA o de l'empresa Pla Cabanyal (de titularitat pública, a mitges entre Ajuntament i Generalitat). En este sentit, la regidora va recordar que l'àrea d'Urbanisme, Habitatge i Qualitat Urbana va certificar en el passat ple municipal l'existència en el barri de “181 habitatges com a propietat municipal i 167 de l'empresa Pla Cabanyal-Canyamelar, sense incloure les ja derrocades” (moltes d'estes últimes convertides en solars abandonats).

Esta situació s'uniria a la de les ocupacions en habitatges de titularitat privada, respecte als quals —quantitat, situació, etcètera—, malgrat les denúncies de veïns i propietaris, l'equip de govern municipal va assegurar que “no disposa d'informació”. Tot açò, per als socialistes té una lectura molt clara. “No disposen d'esta informació perquè no els interessa per a les seues finalitats polítiques”, va assegurar Pilar Calabuig, qui va denunciar que el Partit Popular “utilitza les persones en situació de marginalitat per a pressionar els veïns i veïnes del Cabanyal-Canyamelar amb l'objectiu de crear una opinió favorable a l'enderrocament de cases”.

En la seua opinió, és “immoral” que un Ajuntament “manipule les persones que viuen en situació dramàtica amb finalitats partidistes”. Per contra, va indicar que el que “cal són polítiques socials”, una “major coordinació” entre les administracions per a alliberar recursos i invertir en la rehabilitació d'habitatges i “incrementar la seguretat en la zona”. Pilar Calabuig també va criticar el “nul interés” de l'equip de govern per “valorar el patrimoni” de què disposa als Poblats Marítims, ja què —segons les respostes que se li han oferit des de l'equip de govern— dels prop de dos-cents immobles de la seua propietat “només en tenen llogat un com a magatzem i altres 14 com a habitatges”.

Referent a açò Calabuig va lamentar la “miopia” municipal, davant el fet que les inversions en este barri són “clau per a reactivar l'economia i generar ocupació en el conjunt de la ciutat”. En esta línia, va realitzar una crida al Partit Popular per a “concentrar esforços a invertir, excloure la degradació i atendre les persones”, com a “pas previ per a iniciar una nova etapa que permeta valorar tot el potencial del Cabanyal-Canyamelar”, així com "oferir qualitat de vida i expectatives de futurs als veïns i veïnes”.