Portes Obertes

La Plataforma Salvem El Cabanyal és un moviment cívic que naix el 1998 com a contestació al projecte de l’Ajuntament de València de prolongar l’avinguda de Blasco Ibáñez fins a la mar.

El Cabanyal és un antic poble mariner pròxim a la ciutat de València, a la qual va ser annexionat el 1897. La seua estructura reprodueix la trama original de llargs carrers paral·lels a la mar, i fins i tot els actuals habitatges es corresponen amb les dimensions de les barraques primitives. Les barraques (cabanyes), que donaren nom al poble, han estat substituïdes des de finals del segle XIX per modestes cases, encara conservades, d’un modernisme popular peculiar. Això fa de El Cabanyal un dels exemples millor conservats de barri pescador mediterrani. Per aquestes característiques la Generalitat Valenciana el va declarar Bé d’Interès Cultural l’any 1993. L’any 1998, l’Ajuntament de València proposà un Pla Especial de Reforma Interior (PERI) de El Cabanyal que incloïa la prolongació de l’Avinguda de Blasco Ibáñez fins a la mar. El Pla suposava la partició perpendicular del barri per la meitat i la destrucció de 1.651 habitatges.

En definitiva, la desaparició del barri com a unitat urbanística, arquitectònica i social. La Plataforma Salvem El Cabanyal es va constituir el 1998 per a la defensa dels propietaris afectats per l’amenaça de destrucció de les seues cases; destrucció no justificada per cap interès social superior, sinó assentada en objectius especulatius. No va ser, però, la defensa legítima d’una propietat privada l’únic que mogué des del principi els membres de la Plataforma. Un dels objectius de la Plataforma Salvem El Cabanyal ha estat reclamant la conservació i restauració del que va ser el barri mariner de València. No acceptem un progrés, paraula amb què s’intenta justificar l’Administració, basat en la destrucció; un progrés des d’un punt zero que ens portaria a un futur d’individualisme. Pel contrari, defensem un progrés que té el seu suport en el passat, com a patrimoni comú de tot un poble.

El passat, lluny d’estèrils nostàlgies, és allò que compartim amb els nostres pares, amb els nostres fills, amb els nostres veïns. Allò que ens fa uns. Allò que ens fa poble.

Des de 1998, la Plataforma Salvem El Cabanyal ha portat endavant una sèrie d’iniciatives dirigides a la informació i la difusió de l’estat del barri. Ha organitzat conferències, taules redones, manifestacions ciutadanes i, fins i tot, una vaga de fam per a aconseguir un debat públic amb l’administració municipal. Com a conseqüència d’aquestes activitats, nombroses personalitats i institucions de l’àmbit intel·lectual, jurídic i tècnic han recolzat les nostres propostes.

Malgrat aquestes accions, el 25 de maig de 2001, l’Ajuntament de València aprovà definitivament la realització del Pla amb els vots del Partit Popular, que ostenta la majoria absoluta del consistori, i el vot en contra de tots els partits de l’oposició. Front a aquesta decisió municipal la Plataforma presentà un procediment contenciós-administratiu per tal que es declarara il·legal la prolongació de l’avinguda Blasco Ibáñez. En el moment d’escriure aquestes pàgines (abril de 2004) l’execució del Pla es troba en suspensió cautelar, ratificada pel Tribunal Suprem, a l’espera de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

Una de les activitats divulgadores de la Plataforma ha estat la celebració de les jornades anuals de Portes Obertes que es realitzen ininterrompudament des de 1998. Durant unes setmanes, les cases de El Cabanyal es converteixen en improvisades sales d’exposició on s’instal·len diverses col·leccions d’arts plàstiques. La mostra, amb la col·laboració desinteressada dels artistes, serveix d’invitació perquè els ciutadans de València o de qualsevol lloc, passegen pel barri, entren en les seues cases i puguen jutjar per ells mateixos l’estat de la qüestió. Gràcies a les jornades de Portes Obertes, molta gent ha pogut conèixer El Cabanyal.

Edicions documentades:

Tenim la informació actualitzada al FACEBOOK DE PORTES OBERTES 

Tots el catàlegs de PORTES OBERTES