La lluita – 2011


AnteriorSegüent


En Gener, l’ajuntament anuncia una querella contra la ministra Ángeles González Sinde per prevaricació. La resta de grups parlamentaris critica l’informe legal sobre el que es basa la querella, pagat amb diners públics i sense cap base legal segons l’advocada de la Plataforma. A finals del mes el Ministeri de Cultura organitza unes jornades de reflexió amb experts sobre el futur del Cabanyal. El consens queda clar a les conclusions: València pot arribar al mar d’altra forma, més respectuosa amb el seu patrimoni.

Grau torna dir que està obert al diàleg, però nega la possibilitat de qualsevol alternativa al PEPRI. I ens torna a acusar de violents. La plataforma contesta que sempre hem estat oberts al diàleg. El problema és que mai ens conviden a fer-ho. En Març, el defensor del Poble, atenent a una queixa formulada pels veïns l’any anterior informa negant l’argumentari del PP: la paralització del PEPRI ordenada pel Ministeri no és raó per no donar llicències.

Per altra banda, l’Associació d’Arquitectes Urbanistes organitza unes jornades de diàleg: “Consensuemos el Cabanyal”, on es torna a posar en evidència la falta de recolzament tècnic i escassa defensa del PEPRI per part d’arquitectes i professionals. En Març també trobem temps d’anar a una xerrada a Castalla i conèixer la Plataforma per recuperar el centre històric d’aquest poble.

L’ajuntament continua amb l’asfíxia del Cabanyal. Després de tres anys de vigència del conveni amb el Ministeri de Vivenda per a facilitar la rehabilitació del Cabanyal (signat a 2007), només s’han rehabilitat 108 de les 800 vivendes que es podrien beneficiar. mentrestant, el consistori continua gastant milions d’euros en comprar cases per enderrocar.

En maig, Rita Barberá demana la retirada del recurs al Constitucional al Govern, com si els vots feren possible que il·legalitats deixaren de ser-ho. La Plataforma li retreu. A més, els policies denunciats per les càrregues d’Abril de 2010 són absolts, tot i que el fiscal reconeix l’actuació desproporcionada dels mateixos. Encara està pendent el juí contra els veïns i Mònica Oltra pels mateixos fets, que no es resoldrà fins 2013 (amb absolució dels principals càrrecs).

Per altra banda, les eleccions han conduit a l’esclat del moviment 15M, que agafa força als Poblats Marítims i organitza una acampada per protestar contra la Formula 1 a la Plaça Lorenzo de la Flor. La plataforma col·labora oferint el seu local per a xerrades i organitzant visites guiades al barri. Miquel Gil o Eva Dènia són alguns dels artistes participants!

L’estiu passa entre acusacions de veïns, oposició i Govern Central per la falta de voluntat de rehabilitar el Cabanyal. L’ajuntament replica que és el Govern de Zapatero qui impedeix la rehabilitació. La notícia de que el Tribunal Suprem manté l’ordre del Ministeri de Cultura en peu en tant no es resolga la querella que contra el mateix ha posat l’ajuntament a l’Audiencia Nacional no fa canviar de parer a Rita. [l’AN tornaria a donar la raó a la plataforma desestimant la querella de l’ajuntament en 2012]

Més diner per comprar cases que volen enderrocar. Això és tot el que sap fer l’ajuntament, mentre els veïns ens queixem de la manca de neteja i de la absència d’inversions productives, tot i els convenis signats.

I a finals de Setembre, Portes Obertes! Un Cabanyal de Vinyetes on exposem les obres originals de desenes d’artistes al mon del còmic, entres premis nacionals de còmic, com Max, o Paco Roca. Una exposició d’obres espectacular que torna a convocar a milers de visitants durant els tres cap de setmana que ocupa.

I continuen les bones notícies i el reconeixement del barri. A Octubre ens assabentem que World Monuments Fund, l’entitat internacional més prestigiosa en protecció de patrimoni ha inclòs el barri del Cabanyal a la llista Watch 21012 de patrimoni en perill. El reconeixement motiva noves crides al diàleg per tractar de solucionar el conflicte i encetar la rehabilitació deixant el PEPRI a banda. Però no. A tot això, el Suprem rebutja la querella contra Sinde presentada per l’Ajuntament. Aquest anuncia que recorrerà la decisió. I anuncia que reserva 31 milions d’euros, en plena crisi econòmica, per comprar cases.

Entretant, al barri, Cabanyal Teatre Íntim pren el relleu de Portes Obertes i, amb la col·laboració de la Plataforma, atrau unes 2000 persones al barri.

La victòria de Rajoy a les urnes no ens desanima: ja hem lluitat contra tres administracions abans. El PP demana que el nou Govern retire el recurs del Ministeri de Cultura contra la llei 2-2010 (que va permetre els enderrocs l’any passat). Rita té previst col·locar gent del seu entorn al Ministeri de Cultura per pressionar. Entretant, les Jornades Cabanyal Arxiu Viu (projecte que va obtenir subvencions del Ministeri) organitzades en cases de gent de la Plataforma són tot un èxit. Això a Rita li pareix molt mal.

I acaba el 2011, sabent que 2012 serà un any difícil per al barri mentre no canvie el tarannà de l’Ajuntament.

Notícies del 2011 al Cabanyal