La lluita – 2009


AnteriorSegüent


L’any comença amb nous enderrocs. Els veïns critiquen que la rehabilitació no arriba, tot i la victòria legal de l’Ajuntament. Una protesta de joves irromp en un acte d’edificació sostenible del Consell.

En febrer els veïns es concentren davant la seu de Cabanyal 2010 i tallen el tràfic. La oposició denuncia que el conveni amb el Ministerio de Vivienda per a la rehabilitació del barri no s’està complint. A meitat de febrer una polèmica entrevista amb el director tècnic de Cabanyal 2010 qüestiona la viabilitat i necessitat del projecte.

A finals de mes els socis privats ixen de la societat mixta i el capital d’aquesta es redueix. L’ajuntament paga el capital inicial més els interessos a les empreses privades. No pareix que amb la inversió de 160 milions d’euros que farà la Generalitat siga suficient.

En abril, nou castic al barri, l’ajuntament anuncia l’enderroc de una de les poques torres miramar que queden, la del forn la Estrella. En 2004 el Consell Valencià de Cultura va instar a que aquestes construccions, abans típiques del litoral mediterrani, es conservaren. És el segon miramar que l’ajuntament enderroca, ignorant les protestes dels veïns.

Close

18-gen.-2009 14:06

Close

18-gen.-2009 14:07

Close

18-gen.-2009 14:10

Close

08-abr.-2009 14:29

Close

12-abr.-2009 13:02

Escalante 187

Close

Escalante 18730-set.-2009 17:21

 

En maig, el TSJCV desbloqueja la paralització d’enderrocs a cases dintre de la zona BIC.

Però en juny el Suprem obri novament la via per a revisar la legalitat de la prolongació: la sentència dóna la raó a la Plataforma front el recurs de Ministeri de Cultura, Generalitat i Ajuntament a la sentència del TSJCM de 2004. El TS reconeix la competència de l’Estat espanyol per a dictaminar si existeix, o no, espoli al PEPRI i supedita la qüestió urbanística a la patrimonial. Per tant, el Ministeri de Cultura haurà d’emetre informe sobre si el pla que vol l’Ajuntament produeix espoli del Patrimoni nacional o no.

Rita Barberà manifesta que la sentència no li preocupa i que el pla “está muy avanzado”.

La Plataforma és més viva que mai.

En juny, la plataforma organitza, amb gran assitència de públic, el concert “Rock contra l’enderroc”, amb la presència de Benito Kamelas i molts més grups: vuit hores de festa contra la barbàrie.

Manifestació en juliol al Congrés d’Arquitectes. El dos de juny trenta arquitectes es reunixen amb els veïns i critiquen la destrucció de la Llotja de Pescadors. Tensió i incidents a una protesta contra Rita Barberà, que ve a inaugurar uns aparcaments als quals el metre quadrat costa més que que el metre quadrat expropiat. Encara que cap de les persones acusades d’agressions és de la Plataforma, els tornen a vincular amb Salvem el Cabanyal, que mai ha protagonitzat cap agressió. Noves difamacions contra la plataforma.

Juliol: la comissió d’urbanisme de l’ajuntament aprova nous enderrocs. Un jutjat, en canvi, els paralitza cautelarment.

El taller Cabanyal, celebrat a principis de mes al Col·legi Major Rector Peset i que reuneix a urbanistes, arquitectes, juristes i veïns resulta un èxit: el PEPRI és criticable desde tots els àmbits. El Consell tracta d’accelerar els tràmits d’expropiació a San Pere.

Visita de la ex-ministra de Cultura i representant socialista Carmen Alborch a la Llotja de Pescadors, en octubre.

A desembre, unes Portes Obertes molt especials, ja que celebrem 100 anys de la Llotja de Pescadors, ara amenaçada. L’edició i venda del llibre Cases del Cabanyal, maneres de viure, resulta un èxit. Per a les portes obertes es rehabiliten els tallers i fàbrica de gel Sàndol (també amenaçada) i es converteix en un espai cultural d’exposicions ben agradable.

El cantaor Enrique Morente es solidaritza amb el barri, i actua a la sala Mirror com a clausura de Portes Obertes.

A finals d’any, però, l’ajuntament aprova nous enderrocs.