La lluita – 2008


AnteriorSegüent


Gener: La Comissió europea detecta irregularitats en la contractació de l’Ajuntament amb Cabanyal 2010. Plataforma Salvem El Cabanyal exigeix la paralització immediata de les activitats de la societat. L’ajuntament i la generalitat fan cas omís. El Tribunal Suprem fixa la data de la votació del recurs de cassació contra la aprovació de PEPRI per a febrer.

En febrer, el Suprem rebutja les al·legacions de l’ajuntament sobre el pla del Cabanyal, que pretenien ajornar la decisió. Tot i això, inexplicables retards fan que la sentència no arribe aquest mes, com estava previst.

A començaments de març, la Plataforma torna a agafar el torn de paraula al ple de l’Ajuntament per denunciar les activitats de Cabanyal 2010, censurades per la UE. El PSPV es suma a la protesta i Grau nega les infraccions. Ací pots consultar la seva intervenció.

I un mes després de quan s’esperava, el Suprem falla desestimant els recursos que havia presentat la plataforma. Salvem el Cabanyal critica la decisió, la qual veu injusta i poc raonable, però accepta la sentència i exigeix la rehabilitació immediata del barri. La plataforma buscarà la forma de defensar els interessos dels veïns expropiats. A una assemblea multitudinària, s’arriba al següent manifest.

Queda un recurs al Suprem per resoldre, el que havia posat les associacions de veïns, però no hi ha massa esperança en que resultat siga diferent.

El País desvetla que Cabanyal 2010 lloga a col·lectius marginals les cases comprades. Situació que Grau va negar i que denunciava la Plataforma.

L’entitat Cooperació Social Universitària (CSU) -una organització de caràcter social, amb seu en la Universitat Politècnica de València- inaugura dimarts 15 d’abril una exposició itinerant que retrata la vida en l’antic barri pesquer de la ciutat de València.

Abril: De Salvem a Grup d’Ajuda Mútua. El GAM es crea per oferir assistència legal a la gent més desfavorida del barri afectada pel PEPRI. Denunciem que es paguen 60000 euros per cases de més de 100 metres quadrats. L’ajuntament anuncia més enderrocs.

A finals d’abril, el reportatge de Cròniques, “Cabanyal, herida abierta“, coordinat per Ana Pastor, demostra com Cabanyal 2010 lloga infravivendes. Rita Barberà protesta a RTVE, però la realitat no es pot negar.

En maig, protesta de grups ocupes i veïns del barri davant de la seu de Cabanyal 2010 en el carrer de la Reina. El regidor de grans projectes anuncia que les empreses privades que ho formen volen deixar Cabanyal 2010. Canvi en el càrrec de portaveu de la Plataforma. El barri apareix a la premsa alemana.

Un juny més, FIRA ALTERNATIVA, amb venda de samarretes de l’Equip Salvem el Cabanyal. Associacions de veïns, culturals i partits polítics es preocupen pel futur de la Llotja de Pescadors.

A finals de mes es coneix que les empreses privades que abandonen Cabanyal 2010 recuperaran la seva aportació més interessos. No s’entén que les empreses privades abandonen ara que hi ha via lliure si no és perquè el projecte és insostenible. L’ajuntament compra les accions del socis privats i continua amb el projecte. Es compren més cases en espera de la sentència del Suprem sobre el recurs del veïns.

Setembre: nova amenaça d’infracció de la CE sobre les actuacions de AUMSA i IVVSA dins de Cabanyal 2010. I nova factura a pagar per l’ajuntament, el Jurat d’Expropiacions multiplica per quatre la quantitat per la que s’expropiaren dos naus al 2006. Torna a donar la raó a la Plataforma: l’ajuntament paga molt menys del que és exigible.

17 d’Octubre al 2 de Novembre, X edició de Ports Obertes, amb participació alemanya. Es recorden els deu anys de mobilització ciutadana.

Cabanyaloween, la nit dels vius
 

31 d’Octubre: Cabanyalloween, festa de cloenda de Portes Obertes. Heineken denega a última hora la celebració al Greenspace (censura política). Tonino Guitián i altres participen de la festa.

A novembre destruïxen la casa de la Palmera, un edifici centenari d’estil modernista a Sant Pere. Alfons Grau assenyala que mai ha estat protegit (mentira, ho era amb el PGOU) i que la única singularitat era la palmera. Avui en dia només la palmera resta en peu.

Close

05-nov.-2008 15:01

 

Close

15-nov.-2008 13:52

 

23 de Desembre, el Suprem dóna llum verda a la destrucció del Cabanyal, resolent el recurs de les Associacions de Veïns.