La lluita – 2007


AnteriorSegüent


En gener, la plataforma regala carbó al president del TSJ, De La Rua i al president de la sala Contenciós, Edilberto Narbón. La plataforma critica que fa més d’un any que es nega la informació sobre la composició del ple que va aprobar la sentència favorable al PEPRI, a finals de 2004. En febrer, es desestima la recusació d’Edilberto Narbón, que havia estat demandat per aquesta mateixa raó.

Entretant, continuen els enderrocs a Francesc Eiximenis, Sant Pere, Vidal de Canyelles i Lavadero (fora de la zona BIC). La plataforma insisteix en que encara no estan tancats els solars del 2003. La empresa Cabanyal 2010 denuncia l’atac contra les seves instal·lacions i Salvem el Cabanyal condemna els fets i exigeix una resposta ràpida de la policia.

Miramar, Forn de la estrella

En març, el TSJ autoritza l’enderroc d’un edifici amb miramar, el forn de la Estrella. Ignora l’informe del Consell Valencià de Cultura de 2004 que instava a protegir estes edificacions.

El 30 del mateix mes, Faustino Villora ensenya fotos dels solars i la degradació al ple de l’Ajuntament. L’alcaldessa ni el mira durant la seva intervenció. A mesura que s’apropa la Copa Amèrica creix la brutícia al barri, les rates i la degradació.

En maig IX edició de Ports Obertes. José Luis Sampedro i Julio Llamazares ens visiten en la Trobada d’escriptors pel Cabanyal. És la tercera vegada que José Luis Sampedro ens visita. La Plataforma acusa a Cabanyal 2010 de donar allotjament als baixos del barri a famílies rumanes. Segons Cabanyal 2010 només es va cedir “temporalment” el local.

Portes Obertes 2007
 

En juny, Salvem el Cabanyal s’organitza front les expropiacions en San Pere. Molta gent no pot pagar una nova vivenda amb el que li donen per la vella. Al mateix mes, una jutge declara nul·les 11 de les 13 llicències d’enderrocament. Les queixes del Cabanyal troben ressò en la televisió, la ràdio i la premsa suïssa. En juliol, membres de la Plataforma viatgen a Ottensen, Hamburg, per conèixer la realitat d’un barri fluvial que també va estar amenaçat, i on el diàleg amb les institucions va afavorir la rehabilitació. També es presenta un escrit d’al·legacions al Suprem per mirar que la sentència sobre el Cabanyal arribe el més prompte possible.

El jurat provincial d’expropiacions multiplica per tres el preu de les cases que està pagant l’ajuntament, cosa que ja va avisar la Plataforma fa dos anys. L’ajuntament haurà de pagar la diferència de preu.

També en setembre, un dels actes més ambiciosos de la Plataforma: veïns de Salvem el Cabanyal convoquen a més de cinquanta persones per netejar un solar al carrer Sant Pere. En tres dies retiren 100 tones de terra d’un solar i el rehabiliten. Als dos dies els tècnics municipals netegen la pintada: Solar rehabilitat per Salvem el Cabanyal. La resta del carrer Sant Pere continua en condicions lamentables.

En octubre, sobre eixe mateix solar es celebra un nou ple alternatiu de col·lectius cívics, amb la presència de Carmen Alborch.

Desembre: reportatge de Callejeros que es centra en la marginalitat del barri. La Plataforma es queixa que no hi ha hagut cap menció als valors presents que justifiquen la salvació i rehabilitació del conjunt arquitectònic. A final de mes, Salvem el Cabanyal presenta denuncia en la Fiscalia del TSJCV – FISCALIA DE MENOR, per les condicions degradants en les que viuen els xiquets en la zona afectada per la prolongació.