La lluita – 2006


AnteriorSegüent


L’any comença amb una lluita judicial, amb paralitzacions de llicències d’enderrocs i recursos per part de l’Ajuntament, amb la oposició reclamant diàleg i un nou pla per al Cabanyal.

En març, la Plataforma aconsegueix paralitzar l’enderrocament d’un altre edifici situat a la zona BIC. Ja són 17 els edificis que els veïns han aconseguit salvar de la destrucció. L’ajuntament recorre totes les decisions judicials i continua amb l’assetjament i compra de vivendes. La Plataforma signa un comunicat on repasa moltes de les actuacions del PP (així ens governa el Partit Popular).

En abril, la Plataforma critica les noves normes de funcionament del TSJCV, que garanteixen que el nou president de la Sala contenciós-administratiu (que va votar a favor del PEPRI en 2004) es faça càrrec dels recursos contra els enderrocs presentats per l’Ajuntament. També aprofita per continuar demanant informació sobre les normes de composició dels plens (especialment el de la sentència del Cabanyal de 2004), informació que se’ns nega.

La major festa del barri, la Setmana Santa, no és aliena a la problemàtica. En abril les confraries decideixen evitar a les seves processons passar per les zones tradicionals de desfilada, avui degradades per la pressió de l’Ajuntament. Salvem el Cabanyal critica aquesta decisió, més quan les confraries mai han criticat públicament la degradació creixent dels darrers anys.

A meitat d’abril es confirma el que ens esperàvem: el TSJCV falla a favor dels enderrocs fora de àrea BIC, que afecten a immobles de Luis Despuig, San Pere i Francesc Eiximenis. Dos d’eixos immobles eren protegits pel PGOU. Tres magistrats s’oposen a la sentència en vot particular. Segons ells, no té sentit enderrocar per fer solar si és possible que el recurs de la Plataforma al Suprem prospere i deixe sense sentit els enderrocs. Aquesta es la resposta de la Plataforma.

La pressió augmenta al bulevard Sant Pere. Grau anuncia que el local on es reuneix la Plataforma serà tancat (continua en peu i ben obert en 2011). L’ajuntament anuncia obres al barri.

El 28 d’abril es celebra un ple alternatiu de l’Ajuntament a un dels solars del carrer Sant Pere. Participen distints col·lectius socials. Rita Barberà diu que tots som extensions del PSPV. Més endavant els participants constituiran una coordinadora: Acció i Reflexió Ciutadana.

En maig, la Plataforma denuncia en la Unió Europea l’incompliment de la legalitat en avaluació ambiental en projectes de construcció. La denuncia és admesa a tràmit. L’ajuntament acusa a Salvem dels actes vandàlics a la seu de Cabanyal 2010, com sempre, sense probes.

El 3 de juny, manifestació de col·lectius en defensa del territori.

La Plataforma recorda que encara no ens han donat explicacions sobre la composició del ple que va aprovar la sentència del TSJCV del 2004.

L’Ajuntament anuncia expropiacions massives a Sant Pere, de les quals serà beneficiaria Cabanyal 2010 (recordem, una empresa amb capital privat). Les expropiacions es volen pagar a preu tres vegades per baix del de mercat.

En setembre, Luis Francisco Herrero presenta el cas del Cabanyal en Astúries, a unes trobades internacionals de la Joventut. El 28 de setembre la coordinadora Acció i Reflexió Ciutadana celebra un nou ple alternatiu a les portes de l’Ajuntament.

Entretant, al Cabanyal la falta de coordinació en les obres i l’absència d’aparcaments irriten als veïns. Les queixes augmenten, ja que les persones majors tenen problemes per entrar en les seves cases, les multes per mal aparcament augmenten i la polseguera no es neteja.

En novembre s’anuncia una nova modificació de la llei de Patrimoni, que deixa sense protecció un dels edificis més emblemàtics del barri: la llotja de Pescadors. Es celebra un ple extraordinari de la Junta Municipal del Marítim, a petició de 1200 signatures, on es veïns exposen els problemes derivats de les obres a Alfonso Novo.

A finals de novembre la Plataforma demanda a Juan Luis de la Rua i Edilberto Narbón per les reiterades negatives a explicar la composició del ple del TSJCV que va donar via lliure al PEPRI en el 2004.