La lluita – 2005


AnteriorSegüent


L’any comença amb l’anunciament d’ajudes per a rehabilitar les cases no afectades, però els veïns troben a faltar informació sobre com demanar-les. La Associació de Veïns el·labora un follet amb la informació.

L’ajuntament no ha aconseguit que es destinen diners per a la Copa Amèrica (del govern central) per al pla del Cabanyal, i, amb problemes endeutament per a dur endavant el pla, crea una societat mixta amb empreses privades que gestionaran el sol públic de les expropiacions. Els socis privats que participen tenen garantida la seva aportació de capital i els riscos els assumeix l’Ajuntament, tot i que el pla continua pendent de recurs al Tribunal Suprem. La aportació mínima de capital per a entrar en la societat és de 30000 euros.

En abril la constitució de la nova societat encara és un misteri.

9 de març, Assemblea General informativa. Es mostra un informe de l’empresa TINSA sobre taxacions, que augmenta a 150 milions d’euros el cost de les expropiacions. L’Ajuntament a través de la seua empresa AUMSA intenta estafar els veïns intentant comprar les cases molt per davall del preu de mercat. LA PLATAFORMA NO VEN, NI PER UN NI PER DOS, TORNEM A REPETIR QUE VOLEM LA REHABILITACIÓ DEL BARRI. A més, es decideix participar en la nova societat mixta encarregada de dur a terme el projecte, amb aportacions de 100 euros que sufragaran els veïns particularment. Sobre les taxacions, l’ajuntament justifica que el preu en la zona de la prolongació no siga el de mercat.

En maig de 2005 passaren moltes coses. Primer, altra Fira Alternativa amb la participació de la Plataforma.

L’ajuntament aconsegueix un informe que autoritza a enderrocar cases en l’entorn BIC, al carrer Progrés, Escalante, Barraca i José Benlliure. La Plataforma critica la necessitat d’enderrocar immobles si el pla encara no pot dur-se a terme (la quantitat de cases expropiades no supera el 2%) i anuncia un recurs contra la decisió: un altre jutge paralitza cautelarment els enderrocs. La comissió d’urbanisme de l’Ajuntament reacciona concedint noves llicències d’enderrocament.

Per altra banda, la societat mixta encarregada de gestionar el pla eleva de 30000 a 200000€ el capital mínim per a entrar. Impedeix així que els veïns, agrupats, puguen comprar accions i participar de les decisions, tal i com havien decidit i anunciat a l’assemblea de març.

El 17 de maig un grup de veïns ocupen les cases amenaçades en Escalante 204 per evitar que siguen enderrocades. Alfonso Grau i la empresa AUMSA denuncien a Faustino Villora per eixa acció i l’ajuntament parla de violència contra els obrers.

A finals de maig el Tribunal Suprem accepta el recurs de queixa contra la sentència del TSJCV, que deia que no era recurrible: la sentència no és ferma i això obre la porta a acceptar un recurs de cassació contra la sentència. Entretant, l’Ajuntament anuncia que continuaran els enderrocs.

El 30 de maig el jutjat contenciós administratiu número 2 amplia la suspensió de llicències d’enderroc a sis edificis més en l’entorn BIC. I en juny es ratifica la suspensió dels enderrocaments. En la Plataforma encara continuem esperant que el Tribunal Suprem diga si accepta a tràmit el recurs presentat contra la sentència del TSJCV. I per fi coneixem els detalls de la societat que gestionarà el pla Cabanyal: s’anomenarà Cabanyal 2010 i tindrà el 45% de participació privada. En total, el capital privat serà de 15,75 milions de euros, i l’Administració destinarà 19,25 milions entre AUMSA i l’Institut Valencià de la Vivienda.

Agost: s’arxiva la querella de Grau contra Faustino Villora i els ocupes de les vivendes en maig. A més, AUMSA ha de reparar els desperfectes que l’inici de les obres causaren. L’ajuntament no fa declaracions. La Plataforma parla d’una proposta de futur per al barri.

A octubre, vuitena edició de Portes Obertes: 32 propostes artístiques en 16 cases del barri.

 

Close

04-oct.-2005 18:46

Close

04-oct.-2005 17:50

Close

04-oct.-2005 17:02

Close

04-oct.-2005 16:46

Close

02-oct.-2005 16:47

 

L’ajuntament, entretant, continua amb la pressió fora de la zona BIC, especialment al carrer Sant Pere, on comencen demolicions. El 15 de novembre es dóna a conèixer un auto judicial que suspèn els enderrocs fora de la zona BIC. L’ajuntament anuncia que presentarà recurs contra la decisió.