La lluita – 2003


AnteriorSegüent


Al març, manifestació a València amb altres entitats de la Comunitat Democracia participativa Ja! – No sense nosaltres. Milers de persones denuncien l’abús contra el territori: la manifestació és integrada per més de 70 col·lectius, entre els que es troba Salvem el Cabanyal.

Mentres l’Ajuntament inicia l’enderroc de cases en l’entorn de l’estació de Renfe, la Plataforma denuncia als diaris que l’amenaça de l’alcaldessa (més degradació si hi ha suspensió) s’ha fet realitat. La degradació es pot solucionar sense avinguda. En maig s’enderroquen dos edificis al carrer Juan Mercader. Las Provincias informa de l’enderroc i insisteix en la idea del 48 metres de amplària de l’avinguda. La Plataforma protesta amb un nou comunicat. El 22 Rita Barberà visita el mercat del Cabanyal entre les protestes de la Plataforma, a la qual s’impedeix l’entrada.

En març, la falla Malvarrosa-Cavite denuncia la depredació urbanística sobre el Cabanyal i la Plataforma li ho agraeix.

Juny, teatre, música i gastronomia en la VI edició de Cabanyal Portes Obertes. Vivendes afectades obren de nou les seves cases. Per altra banda, un estudi de la universitat per a l’ajuntament advertix de la possible pèrdua d’identitat del barri.

En juny també es posa en marxa Escoltem el Cabanyal, una iniciativa que agrupa professionals de sociologia, arquitectura i urbanisme recolzada per la Universitat Politècnica. Es creen tallers de participació i enquestes als veïns del barri.

En juliol Faustino Villora, portaveu de Salvem el Cabanyal, protesta per la gestió de AUMSA.

La generalitat comença a considerar canviar la llei de Patromoni Cultural valencià per a afavorir el pla paralitzat. La nova llei facilitarà la descatalogació dels Bens d’Interès Culturals. El fiscal del Tribunal Suprem, Antonio Vercher Noguera critica aquesta interpretació de la llei i la Plataforma es suma a aquestes crítiques. Pareix que la proximitat de la sentència del TSJ i la possibilitat d’una derrota judicial els fa buscar vies que permeten la desprotecció del barri. De totes formes comencen a preocupar els retards en la sentència. Aquest és el comunicat de setembre de la Plataforma sobre el tema.

Al desembre es participa en una jornades culturals a Burgos: Trobada Un, Burgos 10-13 desembre, “Ciutats per Fer”, amb la intervenció Art, polítiques i urbanisme. Cabanyal Portes Obertes, un cas d’estudi (organitzat per Espai Tangent i els col·laboradors del qual són la Junta de Castella i Lleó, la Diputació provincial de Burgos, el Centre d’Art Caixa de Burgos, Caixa Burgos i el Col·legi oficial d’Arquitectes de Castilla y León. L’any acaba amb un manifest que pretén aprofitar l’anunci de la futura Copa América per rehabilitar el barri.