La lluita – 2002


AnteriorSegüent


Al gener es debat el recurs del pla del Cabanyal, el 29, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana decideix paralitzar les expropiacions per a prolongar Blasco Ibáñez. Salvem el Cabanyal celebra la paralització i l’Ajuntament continua amb la seva ofensiva mediàtica: repetir que la prolongació només afecta al 4% del barri i que estava contemplada como objectiu irrenunciable al PGOU de 1988. Rita Barberà avisa: la suspensió provocarà la degradació de la zona afectada. Articles d’opinió parlen de canviar la zona BIC per a permetre el pas de l’avinguda.

Els mesos següents la Plataforma i associacions de veïns demanen diàleg i la concessió de llicències per a rehabilitar les cases, a la qual cosa es nega l’ajuntament. El 6 de Febrer l’Ajuntament i la Generalitat presenten un recurs contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia, que es desestimat a finals del mateix mes: la suspensió del pla a la zona BIC continua vigent. L’ajuntament anuncia que iniciarà el recurs de cassació al Tribunal Suprem. Mentrestant, el PSPV reclama la modificació del pla i a un diari austríac es fan ressò del problema.

En març, s’anuncien enderrocs fóra de la zona BIC, tot i les protestes de la oposició. Aprofitant les falles, la Plataforma treu de passeig una falla mòbil que critica les pretensions de l’Ajuntament.

Fallas 2002
 

Al mes d’abril, les associacions de veïns de  Cabanyal-Canyamelar, Pavimar i la Plataforma Salvem denuncien l’augment de la degradació i la venda de droga al barri, així com les baralles de galls a les cases.

El 4 de maig, festa en el Port amb la Sonora Llatina i Obrint Pas, que suposa la inauguració de la V Edició de Ports Obertes. Enguany es recupera una vivenda del Cabanyal que es convertix en Museu del Cabanyal, amb obres cedides pels propis veïns.

El 19 de juliol Rita Barberá és rebuda amb una sonora casserolada en la inauguració de la biblioteca de la Casa de la Reina.

A l’octubre es realitza una assemblea informativa en l’Ateneu del Cabanyal amb representants de l’Administració per a explicar les ajudes per a la restauració de vivendes que atorga la Generalitat, que només es concedeixen a les que no estan afectades per la prolongació. La Plataforma anuncia una manifestació conjunta amb altres entitats per al març de 2003.

Per altra banda, la Plataforma protesta per la exclusió d’aquesta i altres associacions i col·lectius de la II Trobada Mundial de les Arts, celebrada a Palau de Congresos de València.

En desembre, el senador Joan Lerma demana una modificació al pressuposts Generals per incloure ajudes per 30 milions d’euros per a la rehabilitació del Cabanyal. Els senadors del PP s’oposen.