La lluita – 2001


AnteriorSegüent


Al gener durant les festes nadalenques dèsset membres de la Plataforma s’encadenen en les portes de l’Ajuntament amb el suport de gran quantitat de persones que donen una casserolada. En un dia la Conselleria de Cultura resol els cinc informes que l’ajuntament ha presentat donant via lliure a la prolongació de l’Avinguda Blasco Ibáñez sense tindre en compte ni els informes realitzats pels tècnics de la Conselleria contraris a la prolongació de Blasco Ibáñez ni els informes presentats per la Plataforma.

Close

17-jul.-2010 10:22

Close

17-jul.-2010 10:25

Close

17-jul.-2010 10:25

 

El dia 25 el Síndic de Greuges (Defensor del Poble Valencià) emet un informe recomanant a la Conselleria de Cultura l’anul·lació del projecte municipal, la plataforma presenta tal informe en una roda de premsa a què acudixen tots els mitjans de comunicació.

El dia 26 el projecte és aprovat en l’Ajuntament de València amb els vots favorables del Partit Popular, desoint el clamor popular i els informes en contra (inclosa la recomanació de la Sindica de Greuges). Els veïns es manifesten en la porta mentres dura el ple. Quatre veïns parlen en el ple en representació de diferents col·lectius contraris a la prolongació. Quan els regidors del PP donen el seu vot favorable el pla tots els veïns que estaven en les llotges de l’hemicicle es pinten les seues cares i robes de roig en senyal d’indignació pel que pretén el Partit Popular. Una gran pancarta queda penjat en la fatxada de l’Ajuntament. Eixa mateixa vesprada es participa en una taula redona en la seu de Revolta.

El 5 de febrer es presenta el vídeo en el Club Diari Llevant, amb la participació en una taula redona de tres veïns del barri, protagonistes del documental. La Plataforma s’unix a la Iniciativa Legislativa Popular, que pretén arreplegar firmes per a la salvaguarda de l’horta de València. A meitat del mes una periodista del periòdic francés Li Barber realitza un reportatge sobre el barri per a ser publicat en eixe diari. Els veïns demanen una entrevista amb el President de la Generalitat, Eduardo Zaplana, i delega en el Conseller d’Obres Públiques, amb qui ja s’havien celebrat reunions res aclaridores per la seua banda. Els grups parlamentaris de la Comunitat Valenciana demanen la compareixença en les Corts del Síndic de Greuges però és vetada eixa compareixença per part del Partit Popular que compta amb la majoria en les Corts.

El dia 23 es publica un article en el diari francés Le Figaro, en la primera pàgina de cultura, que parla sobre el vandalisme oficial d’Espanya al pretendre la destrucció del barri del Cabanyal.

El 3 de març entrada de Moros i Cristians, els regidors del Partit Popular no participen en la festa. La Plataforma organitza una revetla popular en el carrer Pescador encreuament amb Reina per a tots els veïns i estar alerta per si passaven aquelles persones que havien votat la destrucció del barri. El dia 8 la Coput (Conselleria d’Obres Públiques informa favorablement del projecte.

Concierto de cacerolas en Madrid (Leopoldo Amic)

Close

Concierto de cacerolas en Madrid (Leopoldo Amic)

Leopoldo Amic dirige el Concierto de cacerolas

Close

Leopoldo Amic dirige el Concierto de cacerolas

 

A l’abril, la doctora en medicina Ana María García assenyala que el barri del Cabanyal era el menys contaminat acústicament de València. La Plataforma denúncia al Ministeri de Cultura per consentir l’espoli d’el Cabanyal. La Conselleria de Cultura aparta del seu lloc a l’arquitecte-inspector encarregat del patrimoni historicoartístic en la ciutat de València, autor d’informes contraris al pla de l’Ajuntament. El dia 26 organitza un concert de casseroles en les portes de les Corts a Madrid dirigit pel compositor Leopoldo Amic. Assemblea en l’Ateneu de la capital d’Espanya amb la intervenció de José Luis Sampedro.

El 25 de maig, IV Edició Cabanyal Portes Obertes, amb intervencions artístiques, conferències i concerts. Es prohibix l’elevació d’un globus aerostàtic en la Plaça de l’Ajuntament per part de la policia local, el dia de l’aprovació definitiva del pla després de l’informe de Cultura.

Portes Obertes 2001 - Cartell

26 poetes tanquen Cabanyal Portes Obertes el 17 de Juny. El gerent de l’oficina (AUMSA) encarregada de gestionar el polèmic pla, Álvaro Aguirre dimitix del seu lloc. Al Juliol la plataforma anuncia la presentació d’un recurs contenciós administratiu, demanant la paralització parcial del pla de prolongació.

A setembre un curs d’arquitectura del famós arquitecte Oriol Bohigas buscarà alternatives al pla del Cabanyal. Al mes següent membres de la Plataforma visiten les ciutats alemanyes d’Hamburg i Mainz invitats per les autoritats per a informar del projecte. Bohigas qualifica d’horterada la prolongació de Blasco Ibáñez al mar. L’any passat ja s’havia pronunciat en contra del pla.

Novembre 2001, la Universitat Politècnica de València entrega una medalla a la Plataforma per la defensa duta a terme en pro de la preservació del patrimoni cultural, arquitectònic i social del barri.