Informes

A aquesta pàgina trobaràs els enllaços a tota la documentació jurídica, sentències, informes i documents que afecten al barri del Cabanyal i als seus veïns.

Història del procés legal · Documentació jurídica · Informes tècnics·

Magatzem d’arxius de Salvem el Cabanyal

Breu resúmen del procés legal:

1993

En l’any 1993 el barri és declarat BIC (Bé d’Interès Cultural).

1998

El 22 d’abril de 1998 vàries entitats creen la Plataforma Salvem El Cabanyal. Es presenten quatre mil escrits en contra del pla municipal.

El 24 de juliol l’Ajuntament de València aprova dur endavant el planejament amb l’oposició dels veïns i de tots els partits polítics a excepció del governant (Partit Popular). El seu cost s’estima en 9.000 milions de pessetes.

1999

Urbanisme estima en 26.740 milions de pessetes el cost de l’execució del pla de El Cabanyal (fins ara eren 9.000 milions).

Es presenten prop de 20.000 al·legacions (escrits de reclamació) contra el pla del Cabanyal.

En maig, les al·legacions al pla arriben a les 110.318.

2000

En març s’aproven en l’ajuntament la documentació del pla. La documentació és remesa a la Conselleria de Cultura per que es done el vistiplau.

El 7 de setembre el Jutjat d’Instrucció núm. 17 de València admet a tràmit una querella presentada per Salvem el Cabanyal contra la directora de Patrimoni per presumpta prevaricació.

2001

En el mes de gener, en un dia, la Conselleria de Cultura resol els cinc informes que l’ajuntament ha presentat, donant via lliure a la prolongació de l’Avinguda Blasco Ibáñez sense tindre en compte ni els informes realitzats pels tècnics de la Conselleria contraris a la prolongació ni els informes presentats per la Plataforma.

El dia 25 de gener, la Sindicatura de Greuges (Defensor del Poble valencià) emet un informe recomanant a la Conselleria de Cultura l’anul·lació del projecte municipal.

El dia 26 de gener el projecte és aprovat en l’ajuntament de València amb els vots favorables del Partit Popular.

En juliol, la Plataforma anuncia la presentació d’un recurs contenciós – administratiu demanant la paralització parcial del pla de prolongació.

2004

En març el Tribunal Suprem refusa el recurs de l’ajuntament per llevar la suspensió cautelar de la prolongació de l’avinguda Blasco Ibáñez fins al mar, decretada pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ)  fa dos anys.

En Juliol, la Plataforma es queixa davant el CGPJ, el TSJCV y el TSJCM per dilació en la resolució dels recursos.

El 7 d’octubre, el PP aprova en solitari la modificació de la Llei de Patrimoni. Canvien la llei per poder fer el que vulguen en l’àmbit urbanístic.

El 14 d’octubre, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana aprova la prolongació de l’Avinguda Blasco Ibáñez amb el vot discrepant de huit dels dinou magistrats que voten.

En novembre el TSJ de Madrid insta al Ministeri d’Educació i Cultura a dir si hi ha expoli en el pla de reforma del Cabanyal.

2008

Gener: la Plataforma Salvem el Cabanyal exigeix la paralització immediata de les activitats de Cabanyal 2010 S.A.

Febrer: El Tribunal Suprem refusa les al·legacions de l’ajuntament sobre el pla del Cabanyal.

23 de desembre: el Tribunal Suprem dona llum verda a la destrucció de El Cabanyal.

2009

En juny, el Tribunal Suprem obre de nou la via per revisar la legalitat de la prolongació de l’avinguda.

En juliol el Tribunal Superior de Justícia paralitza els enderrocaments.