Cabanyal Íntim 2014

Cabanyal Íntim va nàixer a l’Octubre de 2011 amb una clara vocació reivindicativa de defensar i preservar el patrimoni històric del barri del Cabanyal.

Pensem que és necessari seguir endavant en els temps de crisi, lluitar contra l’adversitat i continuar posant en valor al barri. A pesar de l’implacable càstig municipal, per la seua injusta voluntat política i falta de diàleg, el barri segueix amb l’esperit i voluntat d’estar més viu que mai. Hem de seguir actius, creatius dia a dia i posar el talent al servei de la resistència

Programa:

Cabanyal Íntim 2014
Cabanyal Íntim 2014abr. 22, 2014Photos: 198
 

Descripció del projecte

ÍNTIM, PRÒXIM I EXPERIMENTAL Cabanyal Íntim és un gran exemple del paper que exerceix la cultura en favor dels valors socials, ja que et convida a entrar en una casa i a comprovar que hi ha una vida, t’ajuda al fet que entengues el seu valor i al fet que et preguntes per què s’ha de destruir. Amb aquestes paraules va definir l’essència del Festival Javier Mariscal, qui de forma altruista va elaborar el segell d’identitat de Cabanyal Íntim i va dissenyar el cartell de la seva tercera edició, celebrada en 2013. Un regal de creativitat i generositat, amb el qual el prestigiós dissenyador valencià va mostrar el seu suport a aquest projecte escènic.
El Festival Cabanyal Íntim és un festival urbà i independent, centrat en propostes escèniques íntimes, pròximes i experimentals. La seua celebració té lloc durant dos caps de setmana consecutius a l’any a l’interior de les cases de l’històric barri valencià del Cabanyal, situat a la vora del Mediterrani i refugi artístic de creadors com Vicente Blasco Ibáñez o Joaquín Sorolla.
ITINERARI ARTÍSTIC El Festival traça anualment un itinerari artístic pel barri amb espectacles que aborden el fet teatral des de les seues múltiples variants. El teatre, la dansa, el circ, la música en directe, el cabaret underground, la manyaga, el vídeo art o la poesia dramatitzada s’instal•len així en dormitoris, salons, cuines i terrasses de les llars del Cabanyal. Una ruta de teatre a domicili articulada en una dotzena de peces d’art en viu, de petit format i curta duració, creades ex profeso en funció del lema plantejat en cada edició. Muntatges atrevits i emergents que s’allunyen de les fórmules i llenguatges convencionals i que es representen en la intimitat de les llars del barri diverses vegades al dia al llarg del festival. Espais íntims i domèstics, cedits de forma altruista pels seus propietaris o inquilins, que es transformen per uns dies en escenaris que acullen l’estrena absoluta de les propostes més innovadores.
UN PROJECTE ESCÈNIC, SOCIAL I CULTURAL Organitzat per Francachela Teatre i la plataforma cívica Salvem el Cabanyal, el Festival naix com un projecte social i cultural, i sota aquest doble compromís persegueix els següents objectius: -Oferir una programació inèdita de qualitat, allunyada de l’estàndard comercial, propera i accessible a la ciutadania, amb preus populars. -Dinamitzar el barri del Cabanyal, declarat Bé d’Interès Cultural en 1993, amb la implantació d’una ruta teatral i performativa per tal d’atraure a la ciutadania; i donar a conèixer el seu patrimoni històric a través de la peculiar arquitectura de les seues cases, convertides en espais escènics durant el Festival. -Potenciar, incentivar i donar visibilitat a la creació, recerca i producció escènica contemporània que es forja en la nostra Comunitat i oferir als seus creadors un espai per a exhibir els seus treballs.
ENTRE LA REALITAT I EL DESIG La quarta edició del Festival es desenvoluparà a la primavera, els dies 10 i 11, i 17 i 18 de maig de 2014 sota el lema “Entre la realitat i el desig”, temàtica que abordaran tots els espectacles de la programació d’enguany. La realitat d’un barri i el desig de transformar-ho, dinamitzar-ho, de viure-ho a través del fet teatral.
NOVES EXPERIÈNCIES ESCÈNIQUES Cabanyal Íntim està dissenyat per a espectadors inquiets i curiosos de totes les edats (bebès, xiquets, joves i adults) amb ganes de viure noves experiències escèniques i recolzar la cultura emergent que es desenvolupa en la ciutat. La resposta de la ciutadania en la primera edició va superar els 2.000 espectadors, xifra que es va duplicar en la segona convocatòria, que va aconseguir congregar en el Festival a més de 4.000 persones. L’èxit aconseguit amb el públic, es va reeditar a la 3ª Edició.
EQUIP DEL FESTIVAL L’equip humà del Cabanyal Íntim està format per professionals de diversos àmbits culturals. Ells, al costat del suport altruista d’un grup incondicional de col•laboradors, creadors, veïns del barri i voluntaris, fan possible aquesta aventura teatral pionera a la Comunitat Valenciana portar les arts escèniques a les cases particulars. Directors artístics: Isabel Caballero i Jacobo Julio. Producció: Sara Sevilla Premsa i Comunicació: Marta Borcha i Esther Melo. Ara és el moment!: Recolza la creació escènica independent Des dels seus inicis, l’autogestió ha sigut el model de finançament del Cabanyal Íntim. Un festival que aposta per la cultura al marge del poder i les seues deficitàries polítiques culturals. Des de la seua segona edició, el Festival ha apostat per la fórmula de co-finançament del crowdfunding o micromecenatge, amb la qual ha cobert, gràcies a les aportacions econòmiques dels mecenes, les despeses mínimes de la producció del Festival.
Un model pel qual segueix apostant en la seua quarta edició i pel que us demanem de nou el vostre suport. Un suport col•lectiu que impulsa i ajuda a donar a llum noves produccions i projectes escènics de qualitat i que garanteix la supervivència i exhibició de la creació escènica independent valenciana, maltractada i injuriada avui pels poders públics amb polítiques de gestió estèrils. Incentivar i donar visibilitat a la creació escènica emergent és el nostre desig. Ajuda’ns a fer-ho realitat amb la teua participació i compromís.
Gràcies per la teua col•laboració! Recolza al Festival Cabanyal Íntim. Ara és el moment!