EL PREMI UNIÓ EUROPEA DE PATRIMONI CULTURAL/ EUROPA NOSTRA 2013

EL PREMI UNIÓ EUROPEA DE PATRIMONI CULTURAL/ EUROPA NOSTRA 2013, en el seu cinquanta aniversari, ha premiat El Projecte “Cabanyal Arxiu Viu” de València en la categoria d’Educació, Formació i Sensibilització.

El Projecte Cabanyal Arxiu Viu, va rebre el guardó als peus de l’Acròpolis d’Atenes. És un projecte realitzat per l’associació La Esfera Azul, format per Lupe Frígols i Marisa Giménez, coordinat i dirigit per Lupe Frígols, Bia Santos i Emilio Martínez, amb el patrocini del Ministeri de Cultura. «El projecte ha tingut com a objectiu la posada en valor, a través de les ferramentes de la cultura, del patrimoni del barri del Cabanyal a València, a partir dels seus valors, identitat i memòria», assenyala Lupe Frígols. El Projecte fou desenvolupat i presentat en el Barri del Cabanyal del 12 al 18 de desembre 2011, comptant amb un conjunt d’activitats que es van desenvolupar a l’espai real i en Internet.

Els Premis Unió Europea de Patrimoni Cultural / Europa Nostra es convoquen anualment a fi de reconèixer i fomentar les millors pràctiques en la conservació del patrimoni cultural tangible en tota Europa, estimular l’intercanvi de coneixements i experiències entre tots els països europeus, incrementar  l’estima pel patrimoni cultural europeu, i fomentar iniciatives semblants per mitjà del “poder del ejemplo”.

 

Dilluns passat van tornar d’ Atenes els veïns i veïnes del barri que van acompanyar els representants d’Arxiu Viu, on el dissabte van assistir al Congrés de Patrimoni Europeu 2013, on es van presentar les distintes ponències dels projectes premiats i també van assistir a la recepció organitzada per l’Ambaixador d’Espanya a Atenes, junt amb els representants dels projectes espanyols premiats, com: el Teatre Romà de Medellín; la restauració de la Font dels Lleons de l’Alhambra; l’hotel Abadia Retorta de Li Domaine, un tresor del segle XII restaurat, de Valladolid… entre altres.

Este premi rebut a Atenes per “Cabanyal Arxiu Viu“, representa també un reconeixement i un estímul per a nosaltres, els veïns i veïnes que treballem en defensa d’este preciós Conjunt Històric. L’actitud del PP valencià crea perplexitat a Europa per ser tan agressiva amb el barri, una política de degradació del patrimoni històric que no és compresa ni compartida per ningú.

Les desafortunades declaracions d’Alfonso Grau en la roda de premsa convocada per ell, la setmana passada, després de la sentència dictada pel Jutjat del Contenciós Administratiu Número 4 de València que va fallar en contra d’una veïna del barri del Cabanyal que havia demanat una llicència d’ enderrocament d’un edifici situat entre els carrers Benlliure i Progrés, són testimoni d’això.

No es pot, a estes altures, manipular a la ciutadania amb absurdes interpretacions de l’Orde Ministerial, que només pretenen buscar culpables. Hui més que mai els polítics han d’assumir la seua responsabilitat i no hi ha dubte que l’Ajuntament és responsable del mal estat en què es troba el nostre barri. Els veïns i veïnes del Cabanyal estem rebent un càstig injust que dura ja 15 anys. Esta actitud ens obliga a viure en un entorn degradat que ens impedix tindre les condicions de dignitat que mereix qualsevol ciutadà. El que ha de fer l’Ajuntament amb urgència, és rehabilitar este barri històric d’una vegada, que això SI ES POT FER.

Han passat quatre anys i encara no s’ha fet res, no hi ha hagut voluntat política per part de l’Ajuntament de canviar ni una coma del PEPRI, ja és hora d’actuar, és necessari treballar en “una adaptació del Pla Especial que garanteixca la protecció dels valors històric-artístics que van motivar la qualificació d’este com a conjunt històric“, tal com s’exigia en la resolució de la Sentència del Tribunal Suprem i eixir d’esta situació injusta i insostenible com més prompte millor.

Qualsevol ciutat estaria orgullosa de tindre un conjunt històric artístic al costat de la mar, com ho té la ciutat de València, rehabilitat i cuidat, que seria una gran aposta de futur per a tots i totes, donada la singularitat arquitectònica de modernisme popular que este barri oferix, entre altres valors culturals i turístics.

Institucions culturals, universitàries, nacionals i internacionals, han expressat el seu suport i reconeixement al valor patrimonial que té el Cabanyal, organismes com: La Reial Acadèmia de la Història, La Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferràn, Museu Nacional de Ceràmica González Martí, Consell Superior de Col·legis d’Arquitectes d’Espanya, La Universitat de València, La Universitat Politècnica de València, Hispània Nostra (associació la finalitat de la qual és la defensa, salvaguarda i posada en valor del Patrimoni Cultural Espanyol i el seu entorn) , Europa Nostra, o la World Monument Fund de Nova York (fa visible el Llegat Cultural.

El PP valencià s’ha quedat sol davant d’esta situació, i seguix sense escoltar a ningú. Continúa amb la seua política de devaluació del nostre barri i el nostre patrimoni, estigmatitzant i fent una pedagogia de destrucció com un valor positiu per al Cabanyal i el seu futur.

Nosaltres defensem el Conjunt històric del Cabanyal, el seu patrimoni material i immaterial, la seua manera de viure i el seu passat mariner, pensem que no es pot prescindir d’este llegat tan valuós per a la memòria cultural dels valencians, i que justifica la connexió de la ciutat de València amb la Mar.

Rescatem les paraules triades per la veïna Lola Martí escrites per Victor Hugo i que es van llegir en el 2001 en el Ple de l’Ajuntament, quan van aprovar el PEPRI: “No hi ha res més funest i devaluador que les grans demolicions. El que tira baix sa casa, tira baix la seua família, el que tira baix la seua ciutat, tira baix la seua pàtria; el que tira baix el seu domicili, destruïx el seu nom. El vell honor és el que està en estes velles pedres. Totes estes ruïnes despreciades són ruïnes il·lustres; parlen, tenen una veu, testifiquen el que els nostres pares varen fer”.

Cap barri de la ciutat de València té una bibliografia escrita tan extensa com la que té este barri marítim, són rius de tinta escrits que donen testimoni del que som, des de disciplines tan distintes com son la història, literatura, art i cultura, arquitectura, antropologia, societat i patrimoni, tots ells donen testimoni del valor que te este barri.

Donem importància tots junts, com ho ha fet este premi d’Europa Nostra, “a la iniciativa ciutadana quan és conscient de la seua responsabilitat respecte al patrimoni cultural, tant a nivell urbà o de carrer, com a major escala arquitectònica i social”.”

Així també ho ha reconegut la Marca Espanya, que en la seua web recull els sis projectes de patrimoni cultural “Europa Nostra”, amb els que la Comissió Europea (CE) distinguix a les millors iniciatives dedicades a la conservació, la investigació, el servei especialitzat i l’educació. I afegeix:

“”L’ entrega dels premis d’enguany coincidix amb el 50 aniversari d’Europa Nostra, un “moviment ciutadà” preocupat pel manteniment del patrimoni natural i cultural europeu. En este sentit, Plácido Domingo va subratllar la importància de la cultura com a factor de creació d’ocupació. “En períodes de crisi a Europa la cultura crea llocs de treball i contribuïx a l’eixida dels països de la crisi“, va declarar. “”

¡GRÀCIES A TOTES I TOTS!