Nota de premsa sobre els desnonaments al Cabanyal

LA POLÍTICA MUNICIPAL EN EL CABANYAL, PRETÉN ARROSSEGAR-NOS A L’ABISME

Com hem vingut denunciant en innombrables ocasions, des de fa anys, l’Ajuntament de València ha vingut utilitzant el mobbing immobiliari, com un instrument per facilitar els seus propòsits de debilitar la capacitat de resistència dels veïns. L’ajuntament, a través de l’empresa pública Pla Cabanyal-Canyamelar, antigament Cabanyal 2010, ha permès o afavorit a través dels seus serveis socials, que grups marginals ocuparen unes propietats municipals, que no reuneixen les més mínimes condicions d’habitabilitat, ja que no tenen serveis de subministrament elèctric i d’aigua potable. El resultat ha estat que aquests serveis urbanístics han sigut connectats de forma il·legal a les xarxes de les companyies subministradores i d’altra banda aquests habitatges s’han convertit en focus de marginalitat de degradació de l’entorn, quan no, en punts de venda de droga o magatzems de tot tipus de ferralles i objectes de dubtosa procedència.

En alguns casos, no tots, els que han acabat ocupant aquestes propietats, són famílies de nuls recursos, que s’han establert al barri, víctimes inconscients de la seva tasca de botxins executors d’aquesta estratègia municipal, abandonats a la seva sort per part dels serveis socials. Però no cal oblidar que hi ha altres víctimes, els que s’han d’anar de casa, on van viure els seus pares, fins i tot els seus avis, perquè no volen que els seus fills cresquen enmig de determinats ambients de degradació. També moltes persones grans han acabat sent arrencats de les seves cases pels seus fills, que no volen veure els seus pares seient a la porta de casa al costat de tanta indignitat.

En uns moments en què des de diferents associacions del Cabanyal-Canyamelar es reclama a l’Ajuntament que compleixca les seves pròpies ordenances municipals, de seguretat, salubritat i ornament públic, la resposta municipal un cop més busca l’enfrontament i de la mateixa manera que ha vingut fomentant entre els partidaris de la prolongació, i els qui ens oposem, ara que li exigim que les seves propietats, tapiades o ocupades, deixen de ser focus de degradació, per la insalubritat que generen, es limita a tapiar-les, prèvia expulsió dels seus il·legals ocupants, sense que els serveis socials municipals intervinguen.

És aquesta la solució definitiva del problema? ¿Pensa l’Ajuntament restablir la salubritat a l’interior d’aquests habitatges, perquè no es produïsquen perjudicis per als veïns?. Fins quan pensa mantenir l’Ajuntament aquesta situació, sent que a dia d’avui el seu enderroc és una il·legalitat?

L’Ajuntament de València ha pretès arrossegar els veïns del Cabanyal-Canyamelar, fins a la vora de l’abisme. Als que ens hem oposat a la prolongació se’ns ha tractat de criminalitzar, anomenant-nos violents i culpables de la situació de degradació a la que ha arribat el Cabanyal, tractant d’enfrontar-nos amb els que li donen suport. Les persones marginals que han estat fins ara utilitzades en aquest joc pervers com botxins dels veïns que s’han resistit, nafrat aquest punt en què les contradiccions de l’estratègia municipal, es tornen contra el propi ajuntament, són expulsades, probablement a la recerca d’una altra casa que ocupar.

Davant el que ens sembla una perversa conducta municipal, tant amb els veïns del Cabanyal assetjats pel mobbing immobiliari institucional, com per a aquells grups desfavorits que han vingut sent utilitzats com botxins executors de la seva estratègia, exigim:

  • que s’aplique la normativa vigent d’inspeccions en TOTES les cases de la seva propietat i privades que no compleixen les normes de seguretat, higiene, salubritat i ornament públic, tal com ha estat demandat en la denúncia presentada per l’Associació de veïns i recolzada amb les seves signatures per molts veïns en els últims dies
  • que els serveis socials es facen càrrec d’aquestes persones, que ara són expulsades de les propietats municipals i d’una solució digna al problema, tenint en compte en primer lloc l’eliminació del mobbing immobiliari que han vingut ocasionant.

No pot ser que quan ja no els necessita o destorben davant l’opinió pública, el seu propòsit els porte d’un lloc a un altre, en una campanya inconcebible en un país amb el nivell de vida del nostre, inconcebible en el segle XXI ia Europa.

Plataforma Salvem el Cabanyal